Zerocovidbeleid

Na grootschalige protesten is het officieel: China versoepelt coronamaatregelen

Straatbeeld in Peking.  Beeld ANP / EPA
Straatbeeld in Peking.Beeld ANP / EPA

Het hing al in de lucht, maar woensdag maakte China officieel bekend het strenge coronabeleid te versoepelen.

Joris Belgers

Dat het ook maar iets met de protesten te maken heeft zal de partij nooit toegeven, maar de timing is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Een week na grootschalige protesten in verschillende Chinese steden tegen het landelijke coronabeleid, kondigde China woensdag officieel aan de strikte teugels flink te laten vieren.

De Nationale Gezondheidscommissie maakte een tienpuntenplan bekend waarop het toekomstige coronabeleid wordt gebaseerd. Niet langer worden hele gebouwen of zelfs wijken afgesloten na een enkele positieve test, maar mensen met milde symptomen mogen thuis in zelfisolatie. Ook komt er een eind aan het strenge testregime, waarbij veel Chinezen bijna dagelijks aan een wattenstaafje werden onderworpen om deel te kunnen nemen aan het openbare leven. Dat ook de quarantaineregels flink worden versoepeld moet reizen binnen het land makkelijker maken.

Lockdowns, als ze al worden afgekondigd, mogen voortaan niet langer dan vijf dagen duren. Eerder dit jaar ging heel Shanghai, met meer dan twintig miljoen inwoners, nog twee maanden lang in lockdown. De economische gevolgen van het op slot gaan van de havenstad zijn voelbaar.

De versoepelingen hingen al in de lucht. Zo werd het maandag voor het eerst in maanden weer mogelijk om in Peking de bus of metro in te stappen zonder dat je daarvoor een recente negatieve test hoefde te tonen. Ook meldden de staatsmedia deze week plotseling dat de huidige dominante omikronvariant niet zo gevaarlijk zou zijn als eerdere varianten van het virus.

Contra-intuïtief

Toch versoepelt China midden in de hoogste coronagolf die het tot nu toe doormaakte. Het zevendaags gemiddelde van dagelijkse positieve testen lag dinsdag op ruim 27.000. Voor een land met bijna anderhalf miljard inwoners is dat vanuit Nederland bekeken wellicht weinig, voor China is het excessief hoog.

Bovendien zegt Peking in te willen zetten op het vaccineren van ouderen, maar volgens experts kan het nog maanden duren voordat die groep genoeg bescherming heeft opgebouwd. Het zelf ontwikkelde Sinovac-vaccin biedt daarbij minder bescherming dan de vaccins die in Europa gangbaar zijn. Daardoor wordt gevreesd dat nu het virus wordt losgelaten er grote druk op de ziekenhuizen zal ontstaan. Er is ook nauwelijks sprake van groepsimmuniteit, juist vanwege het zerocovidbeleid. Mogelijk staat China dus nog te wachten wat de rest van de wereld al heeft doorgemaakt.

Maar de versoepelingen vallen natuurlijk vooral op doordat ze komen vlak nadat door het hele land gedemonstreerd is tegen het coronabeleid. De protesten braken eind november uit nadat er bij een brand in een flatgebouw dat onder lockdown was tien doden vielen. Bij de opvallend grootschalige protesten werd, ongehoord, openlijk opgeroepen tot het aftreden van president Xi Jinping. Een autocratisch leider zal doorgaans niet snel toegeven aan de eis van demonstranten – maar Xi lijkt die nu in ieder geval tegemoet te komen.

Lees ook:

Plots meldt de Chinese propaganda dat het virus niet zo gevaarlijk is

Nu Peking het zerocovidbeleid loslaat, mogen media ineens berichten dat de omikronvariant minder gevaarlijk is dan vorige varianten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden