Hoofddoek

Na Frans protest verwijdert Raad van Europa de tweets in een campagne rond antidiscriminatie

De campagne van de Raad van Europa die in Frankrijk zo slecht viel.  Beeld
De campagne van de Raad van Europa die in Frankrijk zo slecht viel.

De Raad van Europa heeft een filmpje dat onderdeel uitmaakt van een campagne tegen discriminatie van moslims teruggetrokken. De mensenrechtenwaakhond zou dat hebben gedaan na Frans protest.

Pieternel Gruppen

Voor even zijn in Frankrijk linkse en rechtse politici het met elkaar eens. Een campagne van de Raad van Europa sloeg volgens hen de plank volledig mis. Een video waarop jonge vrouwen zijn te zien met de ene helft van hun hoofd onbedekt en de andere helft gesluierd, zorgde in beide politieke kampen voor ophef. In het filmpje, dat onderdeel uitmaakt van een campagne tegen de discriminatie van moslims, wordt het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen gesteund. ‘Schoonheid bestaat in diversiteit zoals vrijheid in een hidjab’ (hoofddoek), was de bijgevoegde tekst. Verschillende Franse politici namen aanstoot aan deze boodschap omdat die volgens hen onterecht de hidjab als symbool van vrijheid toont.

De Raad van Europa, waarvan naast Frankrijk nog 46 andere landen lid zijn, twitterde de video, maar heeft de tweets nu verwijderd. Ondertussen denkt de organisatie – die opkomt voor democratie en mensenrechten – na over een betere presentatie van dit project, zei een woordvoerder. De beelden ‘representeren niet de visie van de Raad van Europa of haar secretaris-generaal’, aldus de woordvoerder, maar het zijn stellingen van individuele deelnemers die aan het project hebben deelgenomen. Ze vormden de uitkomst van twee workshops die in samenwerking met Femyso, een forum van moslimorganisaties in Europa, waren georganiseerd.

De Europese Commissie verklaarde woensdag geen input te hebben geleverd voor de antidiscriminatiecampagne, al is die wel mede met geld uit Brussel gefinancierd.

Geschrokken

Of de video is verwijderd na druk vanuit Parijs heeft de Raad van Europa niet bekendgemaakt. Maar staatssecretaris Sarah El Haïry van jeugdzaken liet er geen onduidelijkheid over bestaan. De Franse regering heeft via haar ambassadeur aangedrongen op de terugtrekking van de beelden, zei ze tegen verschillende media. El Haïry zei ‘heel erg geschrokken te zijn van de beelden’ die volgens haar ingaan tegen de seculiere waarden waar Frankrijk voor staat.

Ze kreeg bijval van Laurence Rossignol, senator voor de socialistische partij en ex-minister van familiezaken. “Zeggen dat vrouwen vrij zijn om een hidjab te dragen is één ding, maar zeggen dat vrijheid in een hidjab zit, is iets anders.” Volgens Rossignol wordt door die stelling het dragen van een hoofddoek gepromoot. “Is dat de rol van de Raad van Europa?”

Van rechterzijde liet ook Marine le Pen, presidentskandidaat voor de Rassemblement National van zich horen. “Als vrouwen hun sluier afdoen worden ze vrij, niet andersom”, twitterde ze.

Treurig

Hande Taner, voorzitter van Femyso, verdedigde de campagne waar haar organisatie aan had meegewerkt tegenover de BBC. Ze vindt het treurig dat de inspanningen van minderheidsjongeren worden ‘aangevallen en ondermijnd’ door politici. De reactie laat volgens haar zien dat ‘rechten van moslimvrouwen niet bestaan voor de mensen die claimen vrijheid en gelijkheid te representeren’. Universele vrijheid houdt volgens Taner in dat mensen vrij zijn om te kiezen wat ze willen dragen, maar ook de vrijheid hebben om te kiezen wat ze niet aan willen trekken.”

Lees ook:

Franse ombudsman: Discriminatie zit in ons systeem

De Franse ombudsman heeft zich in het debat over discriminatie en racisme gemengd. Volgens Jacques Toubon is ongelijke behandeling van personen van kleur een patroon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden