Covid-19

Na explosieve uitbraak in Madrid moet nu ook Spanje binnen blijven

De Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Beeld EPA

Vooral in Madrid stijgt het aantal besmettingen sterk. De Spaanse regering trekt nu de regie naar zich toe, met strenge maatregelen. 

Spanje zit op slot vanwege het coronavirus. Premier Pedro Sánchez kondigde zaterdagavond, na een uren durende buitengewone minsterraad, aan dat het land harde maatregelen neemt, vergelijkbaar met Italiaans beleid om het explosief gestegen aantal besmettingen te beteugelen. Op de normaal gesproken zo drukke Puerta del Sol in Madrid en de Rambla in Barcelona was het dit weekeinde zeer rustig.

Spanje is met meer dan 6000 coronagevallen en 197 doden inmiddels Europa’s grootste besmettingshaard na Italië. De regio Madrid spant de kroon met meer dan de helft van alle gevallen. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen de komende dagen nog sterk zal toenemen.

Om de verspreiding van het virus in te dammen moeten alle 49 miljoen Spanjaarden onder het nooddecreet nu vijftien dagen lang verplicht thuisblijven. Zij mogen alleen de deur uit voor werk, medische zorg, een bezoek aan de bank of het inslaan van primaire levensbehoeften zoals voedsel en medicamenten. Onder meer kinderopvang, onderwijsinstellingen en horeca sluiten de deuren. Het openbaar vervoer blijft intact, al rijden bus, metro en trein minder frequent.

Staat van alarm

De maatregelen vallen onder de ‘staat van alarm’, die in Spanje pas voor de tweede maal in zijn democratisch bestaan is afgekondigd. Vanwege deze uitzonderingstoestand komt de regie in het sterk gedecentraliseerde land bij de landsregering te liggen. De afgelopen tijd namen de autonome regio’s op eigen houtje maatregelen.

De nieuwe strategie van premier Sánchez is een aanzienlijke draai, want aanvankelijk stelde de regering zich afwachtend op, terwijl oppositiepartijen om een hardere lijn riepen. De crisissituatie is een test voor het gezondheidssysteem in Spanje. De Spaanse publieke zorg heeft een goede naam, maar in Madrid dreigt inmiddels een tekort aan personeel.

Duizenden Madrilenen die de bui van verplichte quarantaine al zagen hangen, namen de afgelopen dagen de wijk naar hun buitenhuizen. De uittocht noodzaakte de regio Murcia om kustplaatsen af te sluiten om zo nieuwe besmettingen te voorkomen. Een week geleden bracht Internationale Vrouwendag in Madrid nog een enorme mars met 120.000 mensen op de been.

Toerismesector

De toerisme-industrie in Spanje –in grootte de vierde economie van de eurozone – waar 12 procent van het bruto nationaal product wordt verdiend vreest ondertussen voor een fiasco in de aanloop naar het vakantieseizoen en de voor Spanjaarden belangrijke Heilige Paasweek. De bekende paasprocessies in onder meer Sevilla zijn al afgelast.

Hoewel reizen binnen en naar Spanje onder voorwaarden toegestaan blijft, kondigde budgetluchtvaartmaatschappij easyJet aan vanaf morgen niet meer op Spanje te vliegen. Ondertussen zijn Spaanse reizigers in meer dan zestig landen niet meer welkom of gelden er restricties.

De Spaanse politiek is ook direct getroffen door het virus: verschillende parlementsleden en twee ministers zijn inmiddels besmet met het coronavirus. Onder hen de minister van gelijkheid, Irene Montero. Haar man en tevens vicepresident Pablo Iglesias woonde ondanks zijn quarantaine zaterdag toch de minsterraad bij. Ook de vrouw van Pedro Sánchez is besmet.

De Spaanse premier kondigde de noodmaatregelen af zonder aanwezigheid van de pers om verder besmettingsgevaar te voorkomen. Hoewel Sánchez opriep tot eenheid, houdt de kritiek van de regio’s en de oppositie aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden