Brexit

Na drie jaar van onmin heeft Noord-Ierland weer een regering

Premier Arlene Foster en een partijgenoot.Beeld Reuters

Voor het eerst in drie jaar is het Noord-Ierse parlement zaterdag voor een zitting bijeengeweest. 

De vergaderingen werden op 9 januari 2017 opgeschort, na onenigheid tussen de nationalisten (Sinn Féin) en de unionisten (DUP en UUP) over een torenhoge kostenoverschrijding bij een programma voor duurzame energie.

De partijen besloten vrijdag hun verschillen opzij te zetten en de krachten te bundelen met het oog op de naderende brexit. De leider van de unionistenpartij DUP, Arlene Foster, is benoemd tot eerste minister, Sinn Fein’s Michelle O’Neil wordt vicepremier.

De negentig parlementsleden kwamen in de afgelopen jaren wel eens bijeen, maar dat waren doorgaans venijnige sessies die niet tot overeenstemming leidden. Mogelijk heeft de doorbraak van zaterdag te maken met een grote financiële injectie die de regering in Londen heeft beloofd als de partijen het eens konden worden.

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De grens tussen dat deel van het VK en Ierland was een heikel punt tijdens de brexit-onderhandelingen. Lang was de vrees dat de Britse uittreding uit de EU zou leiden tot een nieuwe, harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek. Dat zou mogelijk oude spanningen tussen de unionisten en de nationalisten doen oplaaien. Met de brexit-deal die het Britse parlement onlangs goedkeurde, komt die harde grens er voorlopig niet.

Lees ook:

Noord-Ierland voelt zich verraden door ‘vriend’ Boris Johnson

In Belfast en omstreken drong de afgelopen week de reikwijdte van Boris Johnsons brexitdeal door. Het arme landsdeel Noord-Ierland, instabiel als altijd,voelt zich in de steek gelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden