Geweld in Ethiopië

Na de pandemie maakt nu geweld verkiezingen in Ethiopië onmogelijk

Gevluchte Tigrayers staan in de rij voor water in Mekele, de hoofdstad van Tigray waar een burgeroorlog woedt. 
 Beeld AP
Gevluchte Tigrayers staan in de rij voor water in Mekele, de hoofdstad van Tigray waar een burgeroorlog woedt.Beeld AP

Burgeroorlog in Tigray en andere etnische conflicten verhinderen verkiezingen in Ethiopië, dus Abiy Ahmed blijft voorlopig premier.

En weer zijn de parlementsverkiezingen in het door etnische conflicten verscheurde Ethiopië uitgesteld. Door de pandemie werden die in augustus vorig jaar niet gehouden. De nieuwe datum was 5 juni dit jaar, maar de kiescommissie besloot deze week tot uitstel. Een nieuwe datum is niet genoemd.

De uitkomst van de parlementsverkiezingen bepaalt ook wie de nieuwe premier wordt. De huidige premier Abiy Ahmed is tussentijds aan de macht gekomen toen de TPLF in 2018 aan de kant werd geschoven. De autoritaire partij uit de noordelijke deelstaat Tigray was toen 29 jaar aan de macht.

Abiy richtte een eigen partij op, de Prosperity Party, waarmee hij met de verkiezingen een eigen kiezersmandaat hoopt te krijgen. Eind vorig jaar startte hij ook een burgeroorlog tegen de TPLF, die het uitstel van de verkiezingen in 2020 niet accepteerde en Abiy op alle fronten ondermijnde. Het Ethiopische leger, het EDNF, vecht nu al meer dan zes maanden in Tigray tegen de milities van de TPLF en wordt daarbij gesteund door zeker veertien divisies uit Eritrea.

Horrorsituatie

Ondanks dat Abiy na drie weken de overwinning uitriep en ondanks zijn belofte dat Eritrese troepen zich zullen terugtrekken, wordt er nog steeds hevig gevochten in Tigray. Het lijkt erop dat verse Eritrese legereenheden de deelstaat binnenkomen. Ethiopië heeft daardoor over een flink deel van Tigray niets meer te zeggen.

Ondertussen maken de Eritreeërs zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan ongekende wreedheden tegen de Tigrayese bevolking. Een topman van de WHO meldde maandag dat er “een horrorsituatie” is: mensen gaan dood van honger en verkrachting is aan de orde van de dag. De Europese Unie waarschuwde dat Eritrese en Ethiopische troepen noodhulp blokkeren.

Oroma en Amhara

Onder deze omstandigheden zijn nationale verkiezingen in Tigray geen optie. Maar ook in andere delen van het land wordt het houden van verkiezingen lastig, omdat etnisch geweld, waar Addis Abeba geen greep op lijkt te krijgen, toeneemt.

Vooral tussen de twee grootste groepen van het land, de Oromo en de Amhara, lopen de spanningen hoog op. In de deelstaat Benishangul-Gumuz en in de Amhara-regio Noord-Shoa Zone zijn de laatste maanden honderden burgers omgekomen bij die onderlinge strijd. Diverse oppositiepartijen in de Oromo-deelstaat hebben bovendien laten weten de verkiezingen te zullen boycotten omdat leiders van de Oromo door Abiy zijn vastgezet.

Onvoldoende stembiljetten

Tot nu toe hebben slechts 36 miljoen stemgerechtigden van de 110 miljoen inwoners van Ethiopië zich überhaupt laten registreren als kiezer. In een paar oostelijke deelstaten is registratie moeilijk door territoriale geschillen tussen paramilitaire organisaties.

De voorzitter van de Ethiopische kiescommissie, Birtukan Mideksa. Beeld Reuters
De voorzitter van de Ethiopische kiescommissie, Birtukan Mideksa.Beeld Reuters

Het hoofd van de kiescommissie, Birtukan Mideksa, wijst er verder op dat de training van de leden van stembureaus te wensen overlaat en dat er bovendien nog onvoldoende stembiljetten beschikbaar zijn. Uitstel is daarom volgens haar onvermijdelijk.

Lees ook:

Noodhulpcoördinator in Tigray: ‘Wij zijn geen oplossing, wij redden alleen levens’

Honger, angst, moedeloosheid en een uitzichtloos bestaan, dat zijn kernwoorden waarmee Karline Kleijer, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen haar tocht van bijna zes weken beschrijft. Ze reisde door het oorlogsgebied Tigray.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden