China

Na de dood van vloggende Tibetaanse moeder Lamu (30) discussieert China over huiselijk geweld

Lamu's filmpjes gingen over het leven op het platteland, in de bergen van Sichuan.

De dood van een Tibetaanse vlogger maakt op de Chinese sociale media de tongen los over huiselijk geweld.

Ze kon je vloggende buurmeisje zijn. Met kuiltjes in haar wangen en vrolijke ogen kijkt de 30-jarige Lamu in de camera. Zonder opsmuk laat ze zien hoe ze thee maakt, koeken op een vuur bakt en eetbare wortels zoekt op de berg waar ze woont, in de provincie Sichuan. Op Douyin, het Chinese Tiktok, had Lamu, Tibetaanse en moeder van twee kleine kinderen, 700.000 volgers. Een echte internetberoemdheid.

Toen ze op 14 september wilde beginnen aan een nieuwe vlog, stormde haar ex-man Tang haar huis binnen. Hij stak haar neer met een mes, overgoot haar met benzine en zette haar in brand. Met brandwonden over 90 procent van haar lichaam lag ze twee weken in het ziekenhuis voor ze overleed. Eerder deze week is ze gecremeerd.

Huiselijk  geweld is een misdaad’

Lamu’s fans zijn woedend, blijkt op de sociale media. Weibo telde meer dan 70 miljoen berichtjes over haar dood. Het bericht over haar crematie werd ruim 310 miljoen keer bekeken. De beroemde actrice Li Bingbing schreef: “Huiselijk geweld is geen familieprobleem, het is een misdaad.” 

Lamu is bij lange na niet het enige slachtoffer van huiselijk geweld. In het patriarchale China is in bijna een op de drie huwelijken sprake van enige vorm van mishandeling, bleek vier jaar geleden uit een schatting van de Chinese Vrouwenfederatie. Een vrouw is nauwelijks beschermd wanneer ze trouwt. Huiselijk geweld werd weliswaar strafbaar in 2016, maar volgens critici gaat die wet niet ver genoeg. Zo geldt de wet bijvoorbeeld niet voor ex-partners of als er sprake is van verkrachting binnen het huwelijk. 

Op Weibo speculeren Chinezen over het uitbreiden en strenger handhaven van de bestaande wetten. Eerder dit jaar presenteerde de regering juist een nieuwe regel die het tegenovergestelde deed: wie een scheiding aanvraagt moet eerst dertig dagen ‘afkoelen’ voor de rechtbank de aanvraag in behandeling neemt. Als er sprake is van huiselijk geweld, zou die afkoelingstermijn niet gelden. Maar veel te vaak wordt geen aangifte gedaan, en blijft mishandeling onder de radar.

Sociale druk zou de Chinese wetgevers tot actie kunnen dwingen. Dat lukte bijvoorbeeld bij de vrouw die eerder dit jaar uit het raam sprong toen haar man haar in elkaar sloeg. Toen de rechtbank haar verzoek om een scheiding afwees, zette ze de camerabeelden van haar sprong online. De aanvraag werd daarna alsnog geaccepteerd.

Lamu was tot twee keer toe van haar man gescheiden. De eerste keer kregen beide ouders één kind toegewezen. Omdat Tang dreigde een kind te vermoorden als ze niet bij hem terug zou komen, hertrouwde ze. Begin dit jaar vroeg ze opnieuw een scheiding aan, en dit keer kreeg Tang het ouderschap over beide kinderen toegewezen. Lamu deed herhaaldelijk aangifte bij de politie. Die is nu een onderzoek begonnen. Tang is inmiddels gearresteerd, maar op sociale media willen mensen weten waarom de politie niet eerder heeft ingegrepen. 

De massale verontwaardiging over de dood van Lamu werd de autoriteiten te veel, en de meeste berichten over haar dood zijn inmiddels van Weibo gehaald.

Lees ook:
René sloeg zijn vrouw, Philomenia werd geslagen door haar man. Nu adviseren ze slachtoffers. ‘Elk verhaal heeft twee kanten’

Elk verhaal heeft twee kanten, zeggen een man die eerder huiselijk geweld pleegde, en een vrouw die slachtoffer was van dergelijk geweld. Hij: ‘Ik voelde veel liefde voor mijn partner.’ Zij: ‘Wat is de definitie van liefde als je iemand slaat, stalkt en manipuleert?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden