Coup-protest

Na bloedig weekend ligt het aantal gedode demonstranten in Myanmar op 700

Demonstranten tijdens een protest in de Myanmarese stad Yangon tegen de militaire coup op 11 april 2021. Beeld AFP
Demonstranten tijdens een protest in de Myanmarese stad Yangon tegen de militaire coup op 11 april 2021.Beeld AFP

Wederom was er sprake van een bloedig weekend in Myanmar. Volgens een lokale actiegroep schoot het leger met scherp op demonstranten.

Jarron Kamphorst

Het aantal mensen dat is gedood sinds de militaire staatsgreep in Myanmar is gestegen tot meer dan zevenhonderd na nieuwe onlusten dit weekend. Dat meldt de lokale mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Op diverse plekken in het land gingen zondag wederom demonstranten de straat op, ondanks het harde legeroptreden.

Volgens AAPP zijn nu in totaal ten minste 701 mensen gedood bij het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen tegen demonstranten. Alleen vrijdag werden er volgens de actiegroep al zeker 82 mensen gedood in de zuidoostelijke stad Bago. Lokale media meldden dat het leger zwaar geschut heeft gebruikt tegen burgers, waaronder mitrailleurs en granaatwerpers. Het leger ontkent dat er zoveel slachtoffers zijn gevallen.

Terdoodveroordelingen

Daarnaast werden vrijdag negentien Myanmarezen op de staatstelevisie veroordeeld tot de doodstraf. Dat is voor het eerst sinds het uitbreken van de onlusten in februari. De veroordeelden worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op een zakenpartner van een legerofficier. Volgens het leger werd de man eind vorige maand gedood in de stad Yangon.

“De VN in Myanmar volgen de gebeurtenissen in Bago met berichten over zwaar geweld dat wordt gebruikt tegen burgers en weigering van medische behandeling van gewonden”, schreef het VN-kantoor in Myanmar op Twitter. De volkerenorganisatie stelde dat het geweld onmiddellijk moet stoppen en riep het Myanmarese leger op om gewonde burgers te laten behandelen.

Sinds het leger op 1 februari de burgerregering omverwierp en regeringsleider Aung San Suu Kyi onder huisarrest plaatste, protesteren mensen bijna dagelijks, ondanks het harde legeroptreden. Militairen schieten regelmatig met scherp op demonstranten.

Lees ook:

Myanmarese jongeren krijgen wapentraining om zich op te maken voor hun strijd tegen de junta

Rebellengroepen hebben zich achter de anti-coupdemonstranten in Myanmar geschaard. En sommige jongeren trekken naar het platteland om wapentraining te volgen. Een burgeroorlog dreigt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden