Verenigde Staten

Na ban op sociale media lanceert Trump eigen onlineplatform

Donald Trump. Beeld AP
Donald Trump.Beeld AP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft op zijn website een soort communicatieplatform gelanceerd dat hem in staat moet stellen weer digitaal met zijn aanhangers contact te onderhouden. Trump werd na de bestorming van het Capitool in januari verbannen van onder meer Twitter, Facebook en YouTube, omdat hij zijn aanhangers had opgehitst.

Redactie Trouw

Nieuwszender Fox meldt dat mensen op het platform From the Desk of Donald J. Trump zijn berichten, foto’s en video’s kunnen doorplaatsen naar Twitter en Facebook, maar een reactie achterlaten of in discussie gaan kan niet. “Een baken van vrijheid verrijst. Een plek om vrij en veilig te spreken”, is te lezen in een clipje op de site.

“Dit is slechts eenrichtingscommunicatie”, is het commentaar van een betrokkene tegen Fox News. “Dit systeem geeft Trump de mogelijkheid te communiceren met zijn volgers.” Sinds hij het presidentschap overdroeg aan zijn opvolger Joe Biden, verblijft Trump in Florida met zijn vrouw Melania en wordt er weinig van hem vernomen.

Trump heeft eerder gezinspeeld op het creëren van een eigen socialemediaplatform, nu hij in ongenade is gevallen bij de kanalen waar hij voorheen veel publiek trok. Volgens Trumps adviseur Jason Miller maakt dit platform op de website daar nog geen onderdeel van uit. “Op dat front hebben we zeer binnenkort meer informatie”, aldus Miller op Twitter.

Deze week besluit het ‘gerechtshof’ van Facebook en Instagram, het Oversight Board, of de accounts van Trump terecht zijn verwijderd. Facebook verdreef Trump voor onbepaalde tijd van zijn platforms na de aanval op het Capitool op 6 januari, die werd gepleegd door aanhangers van de voormalige president. Zij waren ervan overtuigd dat de verkiezingen door de Democraten zijn ‘gestolen’. Bewijs van deze zogenaamd grootschalige verkiezingsfraude is nooit gevonden.

De ban op Twitter is permanent, bevestigt het bedrijf tegen Fox.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden