Kosovo

Na anderhalf jaar ruziën zitten Belgrado en Pristina zondag weer aan tafel

Premier Avdullah Hoti van Kosovo (links) en de Servische president Aleksandar Vucic spreken elkaar op 12 juli in Brussel.Beeld AFP

De Europese Unie probeert na ruim anderhalf jaar de gesprekken tussen Servië en Kosovo weer naar zich toe te trekken. Merkel en Macron doen vrijdag de aftrap.

Brussel zet hoog in op de hervatting van de dialoog tussen Belgrado en Pristina. Vrijdag zullen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel – weliswaar via een computerscherm – vast een poging doen om de spanning wat uit de lucht te halen. 

Deze videotop is slechts een voorproefje van het bezoek van de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Avdullah Hoti komende zondag aan Brussel.

Ruim anderhalf jaar heeft de dialoog, die in 2011 van start ging, stilgelegen. Ruzies over en weer maakten gesprekken onmogelijk. Belgrado was woedend omdat Kosovo handelstarieven op Servische producten afkondigde. Andersom hekelde Pristina de Servische pogingen om het lidmaatschap van Kosovo van internationale organisaties te blokkeren. Servië beschouwt Kosovo, dat in 2008 de onafhankelijkheid uitriep, als afvallige provincie.

Pas als hun relatie is genormaliseerd, kunnen ze lid worden van de Europese Unie. En dus gaan de partijen nu weer om de tafel zitten. 

President Kosovo moet naar Kosovo-tribunaal in Den Haag

Dat de ontmoeting in de hoofdstad van de EU plaatsvindt, is op zich al een overwinning voor Brussel. Vorige maand zag het er nog naar uit dat die ‘eer’ naar Washington zou gaan. In Brussel is veel irritatie over de manier waarop de Verenigde Staten de dialoog de laatste tijd hebben ‘gekaapt’. Washington sprong daarbij in het gat dat Brussel – dat de regio de laatste jaren wat verwaarloosde – achterliet.

Op 27 juni stond in het Witte Huis een topconferentie gepland tussen de Servische president Vucic en de Kosovaarse president Hashim Thaci. Maar die ontmoeting werd op het laatste moment afgeblazen toen het Kosovo-tribunaal in Den Haag bekendmaakte Thaci aan te klagen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Thaci liet weten 13 juli naar Den Haag te komen voor ondervraging door de aanklager. 

Vanwege die aanklacht wil de EU dat de Kosovaarse president niet langer deelneemt aan de dialoog. In zijn plaats reist premier Hoti dus naar Brussel af. Het levert een disbalans aan tafel op, die misschien wat wordt rechtgetrokken doordat Vucic bij de Brusselse bemiddelaars naar verwachting minder voor elkaar krijgt dan bij de  Amerikaanse collega’s.

Onopgeloste kwesties

Het is de vraag of Vucic en Hoti überhaupt met hun gedachten bij de dialoog zullen zijn. De Servische president staat in eigen land onder druk vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Protesten in Belgrado tegen de manier waarop Vucic de coronamaatregelen gebruikt om zijn macht te consolideren, ontaardden afgelopen dagen in hevige rellen.

Zijn gesprekspartner Hoti heeft zo zijn eigen beslommeringen. Zijn kersverse regering – die nog maar een paar weken geleden tot stand kwam na een motie van wantrouwen over het coronabeleid – zit nog niet stevig in het zadel. En het is onduidelijk of er bijvoorbeeld nieuwe verkiezingen komen als de aanklacht tegen Thaci wordt bevestigd. De president liet eerder weten in dat geval te zullen opstappen.

De gastheer aanstaande zondag, Josep Borrell, lijkt hoe dan ook vastbesloten een succes van de gesprekken te maken. De EU-buitenlandcoördinator kondigde aan dat “alle onopgeloste kwesties aan de orde zullen komen”, en geprobeerd wordt een “uitgebreide en juridisch bindende overeenkomst te bereiken over de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo”.

Lees ook: 
Serviërs boos op president Vucic vanwege zwalkend coronabeleid

Eerst ging heel Servië op slot, maar vanwege verkiezingen was alles ineens weer mogelijk. Dat heeft geleid tot een nieuwe virusuitbraak en woede onder de bevolking.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden