Minderheidsregering

Na amper een jaar wankelt de regering van Naftali Bennett al

De Israëlische premier Naftali Bennett (links) en minister van buitenlandse zaken  Yair Lapid (rechts)bij een traditionele groepsfoto van de Israëlische regering in 2021. Beeld Getty Images
De Israëlische premier Naftali Bennett (links) en minister van buitenlandse zaken Yair Lapid (rechts)bij een traditionele groepsfoto van de Israëlische regering in 2021.Beeld Getty Images

Na het vertrek van nog een coalitielid regeert de Israëlische premier Naftali Bennett nu over een minderheidsregering. Nieuwe verkiezingen dreigen.

Isabel Bolle

Israëls regering is over enkele weken één jaar oud, maar de vraag is of het die mijlpaal zal halen. Opnieuw heeft een parlementariër de coalitie verlaten, waardoor premier Naftali Bennett nu aan het hoofd staat van een minderheidsregering die vervaarlijk wankelt.

Ghaida Rinawie Zoabi, lid van het linkse Meretz, stapte donderdag op uit protest tegen de ‘havik-achtige standpunten’ die de regering volgens haar inneemt tegenover de Palestijnen, zo schrijft ze in haar ontslagbrief. De coalitie is een mengelmoes van uiterst rechtse tot linkse partijen, en voor het eerst in de geschiedenis maakt ook een islamistische partij de Verenigde Arabische Lijst, ook wel bekend als Ra’am – deel uit van de regeringscoalitie.

Zoabi wilde aanvankelijk deel uitmaken van deze coalitie die Joodse en Arabische partijen zou verenigen, schrijft ze, maar de laatste maand was ‘ondraaglijk’, vooral omdat ze zelf uit de Palestijnse gemeenschap komt. ‘De beelden van gewelddadige politie tegenover gelovigen op de Tempelberg, de beelden van de begrafenis van de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh... ik kan geen coalitie ondersteunen die de gemeenschap waar ik vandaan kom op zo’n schandelijke wijze intimideert.’

Nieuwe verkiezingen?

Door het vertrek van Zoabi heeft de oppositie in de Knesset – het Israëlische parlement – nu 61 zetels, tegenover de 59 zetels van de regering. In theorie heeft de oppositie nu genoeg stemmen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar de vraag is of het hier verenigd genoeg voor is. Oppositieleider Benjamin Netanyahu heeft al een motie ingediend voor het ontbinden van de Knesset. Daarover zal woensdag gestemd worden. Dan zal blijken of Israël opnieuw naar de stembus moet, voor de vijfde keer in nog geen drie jaar.

Ondertussen proberen Bennett en zijn minister van buitenlandse zaken Yair Lapid te voorkomen dat nog meer coalitieleden besluiten af te haken, wat het schip echt tot zinken zou brengen. Het is een bijna onmogelijke taak: om te voorkomen dat nog meer leden opstappen van partijen als Meretz of Ra’am – die de kritiek van Zoabi richting de regering delen – moeten ze gerustgesteld worden dat de coalitie ook kan leveren aan de linkse en Palestijnse partijen. Maar worden er te veel toezeggingen gedaan, dan is er de kans dat leden van de rechtse coalitiepartijen gaan steigeren.

Ze zouden niet de eerste zijn. Vorige maand stapte Idit Silman – lid van het rechtse Yamina – op, naar eigen zeggen wegens ‘ideologische verschillen’. Maar haar partijgenoten beschuldigen haar ervan dat ze is gezwicht voor de beloftes van Netanyahu dat ze een ministerschap zou krijgen, mocht hij premier worden.

Terwijl de regering moeite heeft het hoofd boven water te houden, ziet Netanyahu nu kansen voor een comeback. Als er nieuwe verkiezingen komen, dan maakt hij wellicht kans. Maar of het volgende week al zover zal komen, moet blijken.

Onderzoek naar doodschieten journalist Shireen Abu Akleh

Het Israëlische leger heeft donderdag bekendgemaakt dat er geen strafrechtelijk onderzoek komt naar de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Er zou volgens het leger geen vermoeden zijn van een criminele daad.

Het Amerikaanse Congreslid André Carson liet kort hierna weten dat tientallen Congresleden een petitie hebben ondertekend die de FBI oproept een eigen onderzoek uit te voeren naar de moord op de journalist.

Abu Akleh was werkzaam voor de omroep Al Jazeera en werd vorige week doodgeschoten terwijl ze aan het werk was in Jenin. Volgens omstanders en andere journalisten werd er gericht geschoten door Israëlische soldaten.

Israël maakte donderdag ook bekend dat een wapen is geïdentificeerd waarmee mogelijk de Palestijnse journalist Akleh vorige week werd doodgeschoten. Het wapen behoort toe aan een Israëlische soldaat. Volgens Israël schoot hij op Palestijnse militanten, hoewel omstanders getuigen dat er geen militanten in de buurt waren toen Abu Akleh werd gedood. Overigens zegt Israël geen uitsluitsel te kunnen geven totdat de kogel die Abu Akleh in haar hoofd raakte is onderzocht.

Maar deze kogel is in handen van de Palestijnse autoriteiten, die het weigeren aan Israël over te dragen omdat ze het Israëlische onderzoek niet vertrouwen. In plaats daarvan verrichten ze een eigen onderzoek, en zeggen dat alle landen – behalve Israël – welkom zijn zich hierbij aan te sluiten. Volgens de Palestijnse openbaar aanklager wijzen de voorlopige bevindingen erop dat Abu Akleh opzettelijk door een Israëlische soldaat is doodgeschoten.

Lees ook:

Israëlisch monsterverbond formeert regering. Na twaalf jaar lijkt tijdperk Netanyahu ten einde

Israël heeft een nieuwe coalitie. Met acht partijen, zonder Benjamin Netanyahu.

Begrafenisstoet journalist Shireen Abu Akleh aangevallen door Israëlische troepen

Met veel geweld sloegen Israëlische veiligheidsdiensten in op de rouwstoet van de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden