Protest

Myanmarese politie bestormt woningen spoorwegpersoneel na stakingsoproep

Militairen blokkeren een weg bij een wooncomplex van spoorwegpersoneel in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Beeld AFP
Militairen blokkeren een weg bij een wooncomplex van spoorwegpersoneel in Yangon, de grootste stad van Myanmar.Beeld AFP

De Myanmarese politie heeft woensdag in de stad Yangon een wooncomplex van spoorwegpersoneel bestormd. Veel spoorwegmedewerkers doen mee aan de protesten en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties sinds de recente legercoup. De Myanmar Railway Workers Union is bovendien een van de vakbonden die onlangs opriepen tot een algehele staking. Die staking moet volgens de bonden bijdragen aan ‘de volledige, voortgezette stillegging van Myanmarese economie’.

In een ander deel van Yangon omsingelde de politie gisteren demonstranten, van wie er rond de tweehonderd werden opgepakt. Volgens de Assistance Association for Political Prisoners, een pressiegroep, zijn sinds de staatsgreep van 1 februari in het Zuidoost-Aziatische land al zo’n 1900 mensen gearresteerd. Ruim zestig betogers zijn gedood.

‘Ik kreeg het bevel om op betogers te schieten’

Intussen sprak de Britse omroep BBC in Myanmars buurland India met een tiental politiemensen die zijn gevlucht omdat ze weigeren mee te doen aan de onderdrukking van het protest. “Ik kreeg het bevel om op betogers te schieten”, vertelde een politieman. “Ik heb gezegd dat ik dat niet doe.”

Volgens de uitgeweken politiemensen sluiten steeds meer overheidsbeambten in Myanmar zich aan bij de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging. “De militairen zijn zenuwachtig. Ze worden steeds bruter.”

De Myanmarese autoriteiten hebben India opgeroepen om overlopers over te dragen ‘om de vriendschappelijke relatie te behouden’.

Lees ook:

Schaduwregering ergert de militaire junta van Myanmar

Partijgenoten van Aung San Suu Kyi hebben in Myanmar een schaduwregering gevormd. De militaire junta reageert woedend.

Bijgelovig en wantrouwend: het leger van Myanmar kan niet zonder de macht

Het leger van Myanmar grijpt hard in bij de protesten tegen de coup. Dat is al zo sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. ‘Het leger wil overal een vetorecht op hebben om het land te beschermen tegen wat zij chaos noemen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden