Junta

Myanmar laat 7000 gevangenen vrij op Onafhankelijkheidsdag

De groet met de drie vingers voor een afbeelding van Aung San Suu Kyi tijdens een protest tegen de militaire staatsgreep in Yangon, Myanmar, 15 februari 2021. Beeld REUTERS
De groet met de drie vingers voor een afbeelding van Aung San Suu Kyi tijdens een protest tegen de militaire staatsgreep in Yangon, Myanmar, 15 februari 2021.Beeld REUTERS

De Myanmarese junta laat woensdag meer dan 7000 gevangenen vrij om de 75e Onafhankelijkheidsdag te vieren.

ANP

Volgens de staatsomroep MRTV komen mensen vrij die vastzaten voor onder meer moord, verkrachting, wapenbezit, drugs en corruptie. De autoriteiten vermelden niet of de gratie ook geldt voor politieke gevangenen die zijn opgepakt tijdens de bloedig neergeslagen protesten van de laatste twee jaar.

De afgezette premier Aung San Suu Kyi, de bekendste gevangene van Myanmar, kreeg een paar dagen eerder nog een nieuwe gevangenisstraf van zeven jaar voor vermeende corruptie. Dat komt bovenop de 26 jaar celstraf die ze al uitzit.

Protesten

Suu Kyi werd opgepakt toen militairen de macht in Myanmar grepen in februari 2021. Daarna braken grootschalige protesten uit die door de junta hardhandig zijn neergeslagen. Nog altijd wordt gevochten in het land tussen het leger en meerdere gewapende groepen.

Myanmar, het voormalige Birma, viert woensdag dat het land in 1948 onafhankelijk werd van de Britten. Vanwege die nationale feestdag heeft de junta een militaire parade georganiseerd in de hoofdstad Naypyidaw. Veel mensen zijn uit protest tegen het regime thuisgebleven.

Twee maanden eerder verleende de junta ook al gratie aan een grote groep gevangenen, onder wie een aantal buitenlanders. Dat zou ter gelegenheid zijn geweest van een andere feestdag. De oppositie noemde dat toen een stap in de goede richting, maar waarschuwde ook dat mensen niet moeten denken dat het regime een ander beleid voert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden