Grens

Muur van Trump maakt plaats voor internationaal park

Donald Trump na een toespraak bij de grensmuur in de Texaanse stad Alamo. Beeld AFP
Donald Trump na een toespraak bij de grensmuur in de Texaanse stad Alamo.Beeld AFP
Freek Dijkstra

Toen Donald Trump in 2016 de presidentsverkiezingen in de VS won met de belofte een megalomane muur te bouwen langs de grens met Mexico, populariseerden tegenstanders de slogan ‘build bridges, not walls’. De Texaanse stad Laredo vervangt in die slogan nu het woord ‘bruggen’ door ‘parken’. In de stad, die aan de grens met Mexico ligt, wordt op de plek waar Trump ooit zijn muur wilde bouwen nu een binationaal park aangelegd, dat Laredo met de Mexicaanse buurstad Nuevo Laredo zal verbinden.

Aan de Amerikaanse zijde waren burgers in opstand gekomen tegen de bouw van de muur, waarna de bouwcontracten teniet werden gedaan. Was de muur er gekomen, dan hadden de inwoners van Laredo de rivier de Rio Grande, die de grens vormt tussen Mexico en de VS, niet meer kunnen zien, laat staan bezoeken. Het plan voor een binationaal park kreeg steun van de ambassadeurs van beide landen, die benadrukken dat de centra van beide steden op deze manier worden verbonden om toerisme, handel en leefbaarheid in de steden te stimuleren.

Deze mate van samenwerking leek kort geleden nog ver weg. In 2016 beloofde Trump niet alleen een hoge muur, maar ook dat de Mexicanen hiervoor het bonnetje gepresenteerd zouden krijgen – tot grote verontwaardiging van de Mexicanen. Uiteindelijk heeft Mexico helemaal niets betaald en zijn de gerealiseerde stukken muur door de VS zelf bekostigd. Het park dat nu wordt aangelegd op de beoogde locatie van Trumps muur wordt daarentegen gezamenlijk gefinancierd door de VS en Mexico. Vooralsnog heeft Trump niet gereageerd op de plannen voor het park.

Lees ook:

Was Trumps presidentschap een mislukking? Dit leren zijn voorgangers ons over leiderschap

Hoe gaat president Donald J. Trump de geschiedenis in? Is hij de uitzondering, die ons vier dwaze jaren bezorgde, of blijkt hij de man die de spelregels definitief veranderde? De vraag dringt zich op: wanneer is een leider geslaagd?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden