Duitsland

Museuminsel doelwit van grootschalig vandalisme

Carsten Pfohl van de Duitse nationale recherche staat in Berlijn de media te woord.Beeld Getty Images

Tientallen kunstobjecten in Berlijn zijn begin deze maand vernield. De politie tast in het duister over de mogelijke dader(s).

Ten minste zestig kunstvoorwerpen in diverse musea in Berlijn zijn eerder deze maand besmeurd met een olieachtige substantie. Het gaat om onder meer Egyptische Sarcofagen, stenen sculpturen en schilderijen uit de negentiende eeuw.

De aanval vond op 3 oktober plaats op het Museuminsel, het eiland in de Spree waar diverse bekende Duitse musea gevestigd zijn. Objecten uit het Pergamonmuseum, de Alte Nationalgalerie en het Neues Museum hebben zichtbare schade opgelopen. Het is nog onbekend of de werken gerestaureerd kunnen worden.

De Berlijnse politie publiceerde pas dinsdagavond details over de aanval. Het is onduidelijk waarom het nieuws over de aanval ruim twee weken is stilgehouden. De politie liet aan de krant Die Zeit weten dat het incident ‘om strategische redenen’ niet openbaar is gemaakt. De politie heeft een onderzoek naar het incident ingesteld en alle bezoekers die op 3 oktober in de musea aanwezig waren benaderd.

Wie achter de aanval zit is nog onbekend. Duitse media brachten eerder een bekende complotdenker in verband met de aanval op het museumeiland, maar de politie ontkent deze theorie. Volgens hen zijn er geen aanwijzingen dat de aanval verband hield met een ideologische of politieke achtergrond. “Het gaat om een groot aantal verschillende objecten die niet direct met elkaar verband houden”, zo vertelde Carsten Pfohl van de Berlijnse van de nationale recherche  in een gezamenlijke persconferentie.

 De omvang van de schade is nog onduidelijk. De plaatsvervangend directeur-generaal van de Staatsmusea in Berlijn, Christina Haak, liet op de persconferentie weten dat de objecten onverzekerd zijn omdat de kunstwerken in staatsbezit zijn.  

Minister van cultuur Monika Grütters bekritiseerde naar aanleiding van de aanval de veiligheid van de Duitse musea en heeft om opheldering over de veiligheidsmaatregelen gevraagd. Dit is immers niet de eerste keer dat het Museumeiland  doelwit is. In 2017 namen dieven bij een nachtelijke inval een loodzware gouden munt mee uit het Bode-Museum. De bijna 100 kilo wegende munt met de beeltenis van koningin Elizabeth II erop, is nooit teruggevonden.

Lees ook:

De oude dame van Berlijn is weer open

De Berlijnse Staatsoper Unter den Linden overleefde koningen, keizers, nazi’s en communisten. Na zeven jaar renovatie is het operahuis klaar voor de toekomst. Of toch niet?

Fotoverbod voor koningin Nefertiti

De wereldberoemde buste van de Egyptische koningin Nefertiti in het Neues Museum in Berlijn mag niet meer worden gefotografeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden