Nieuws Mueller

Mueller houdt het kort, maar wijst Trump terecht

Robert Mueller tijdens de verhoren. Beeld Epa

“Het antwoord staat in mijn rapport.” “Kan ik niet op ingaan.” Een kleine tweehonderd keer ontweek speciaal aanklager Robert Mueller woensdag vragen van Congresleden. En hij grossierde in korte antwoorden: “Klopt.”

Daarmee stelde hij vooral de Democraten teleur. Die hadden hem, tegen zijn zin, gedagvaard om in twee commissies van het Huis van Afgevaardigden te getuigen over zijn in april afgesloten onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Ze hoopten dat door de verhoren, uitgezonden door alle tv-netwerken en nieuwszenders, alsnog tot de Amerikanen zou doordringen hoe blij de campagne-organisatie van Trump was met gestolen informatie die de Russen via Wikileaks lekten. En wat Trump bereid was te doen om het onderzoek daarnaar te hinderen.

Twijfel zaaien

De Republikeinen gebruikten hun spreektijd om twijfel te zaaien over de onpartijdigheid van het onderzoek. Via Twitter toegejuicht door de tv-kijkende president. “Dit is een ramp voor de Democraten en een ramp voor de reputatie van Robert Mueller”, citeerde hij goedkeurend de rechtse zender FoxNews.

Mueller wilde zo min mogelijk bijdragen aan politiek theater. Daarom had hij tevoren ook gezegd dat hij elk verzoek zou weigeren om een passage voor te lezen uit zijn rapport. 

Maar zelfs korte antwoorden konden veelzeggend zijn. Een paar keer wees hij Donald Trump terecht. Zo ontkende hij diens bewering dat hij vlak voor zijn benoeming nog bij hem had gesolliciteerd naar een hernieuwd directeurschap van de FBI, en afgewezen was. Volgens Trump was hij dus bevooroordeeld.

De Democraat Jerry Nadler citeerde Trumps samenvatting van Muellers conclusies: “Geen samenspanning, geen obstructie, volledig vrijgepleit.” Mueller: “Dat is niet wat het rapport zegt.”

De aanklager trok in zijn rapport bewust geen conclusie over de vraag of Trump het misdrijf ‘belemmering van de rechtsgang’ heeft begaan, omdat een zittende president niet vervolgd kan worden.

Volgens de Republikein John Ratcliffe had hij in die situatie Trump volledig moeten vrijpleiten, omdat iedereen onschuldig is tot zijn schuld bewezen is. Nee, zei Mueller: “Dit is een uniek geval.” “Kun je een ex-president wel vervolgen?”, vroeg daarna een andere Republikein, Ken Buck. Mueller: “Ja.”

Lees ook:

Psychiaters: vraag Mueller of Trump wel in staat is president te zijn

Als de leden van twee Congrescommissies woensdag even niet meer weten wat ze aan speciaal aanklager Robert Mueller moeten vragen, dan hebben vier vooraanstaande psychiaters en een psycholoog nog wel een suggestie: vraag de Rusland-onderzoeker naar de geestelijke toestand van Donald Trump.

De getuigenis van Mueller wordt een keerpunt, maar waar naartoe?

Volgens de Republikeinen heeft Amerika het Rusland-onderzoek al lang achter de rug, maar de Democraten moeten die streep eronder nog zetten. Ze kijken reikhalzend uit naar de getuigenis van speciaal aanklager Robert Mueller, komende woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden