Onrust in Peru

Motie tot afzetting Peruaanse president Boluarte ingediend

Dina Boluarte, de huidige president van Peru. Ze volgde onlangs Pedro Castillo op. Beeld REUTERS
Dina Boluarte, de huidige president van Peru. Ze volgde onlangs Pedro Castillo op.Beeld REUTERS

Peruaanse volksvertegenwoordigers hebben een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. Peru is al weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van Boluartes voorganger, voormalig president Pedro Castillo. Bij die protesten zijn al tientallen doden gevallen.

Redactie Trouw

De motie verwijt Boluarte onder meer ‘permanent moreel onvermogen’ en is ondertekend door meer dan twintig linkse parlementsleden die Castillo steunen. De motie wordt pas besproken als ze met 52 stemmen is goedgekeurd. Wanneer over de motie gestemd wordt, is nog niet bekend.

Dinsdag riep Boluarte nog op tot een nationale wapenstilstand in een poging de wekenlange onrust en de demonstraties tegen haar te beëindigen. Ze bepleitte ‘dialoog, vrede en eenheid’ na weken van protesten die regelmatig tot geweldsuitbarstingen leidden. Tegenstanders lijken echter geenszins van plan te zijn om naar huis te gaan. Ze blijven op straat aandringen op haar aftreden en willen nieuwe verkiezingen.

Boluarte kwam afgelopen december aan de macht na de afzetting van haar voorganger Castillo, die vooral onder armere inheemse Peruanen erg populair is. Castillo, een voormalige dorpsonderwijzer, wilde in december een motie van wantrouwen voorkomen door het parlement te ontbinden. Dat besloot hem echter uit zijn functie te zetten. Castillo werd gearresteerd op beschuldiging van een poging tot een staatsgreep en zit nog steeds vast.

Vrijwel meteen na de afzetting van Castillo ging zijn aanhang de straat op. De demonstranten eisen Boluartes aftreden en ontbinding van het parlement, evenals de vrijlating van de ex-president. Castillo wilde in december een motie van wantrouwen voorkomen door het parlement te ontbinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden