Islamabad

Moslims vinden een hindoetempel in Islamabad ‘afgoderij’ en dus is de bouw stilgelegd

Pakistaanse moslims in Lahore protesteren tegen de bouw van een hindoetempel in Islamabad.Beeld AFP

De bouw van een hindoetempel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is na protesten opgeschort. Premier en oud-cricketvedette Imran Khan heeft een religieus adviesorgaan nu om raad gevraagd.

De geplande bouw van de eerste hindoetempel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft een rel veroorzaakt. De constructie van de tempel was eigenlijk al in 2017 goedgekeurd door de vorige regering, maar door bureaucratisch getouwtrek nog niet begonnen. De huidige regering ging eind vorige maand tot actie over. Zij kondigde aan dat de bouw nu echt van start kon gaan en beloofde een subsidie van 100 miljoen roepies, omgerekend een half miljoen euro. Daarop ving de lokale hindoegemeenschap meteen aan met de bouw van een muur rond het tempelterrein.

Dat was tegen het zere been van conservatieve moslims. Jongeren verwoestten het eerste stuk van de muur rond het terrein en er barstte een storm van protest los op sociale media. Zo stuurden woedende moslims plaatjes rond die premier Imran Khan afbeeldden als een hindoegodheid.

Volgens Hafiz Maqsood Ahmed, leider van een radicaal-islamistische groep, zou de bouw van de tempel neerkomen op onaanvaardbare ‘afgoderij’. En de extremistische partij JUI-F waarschuwde voor ‘ernstige reacties’. Daarna werd de constructie van de tempel snel weer ‘om technische redenen’ opgeschort.

Tweederangs burgers

Het geharrewar laat zien hoe precair de situatie van religieuze minderheden is in het islamitische Pakistan en hoe lastig het is om hun positie te verbeteren. Hindoes vormen 2 tot 4 procent van de ongeveer 200 miljoen burgers. Ze worden vaak behandeld als tweederangs burgers en zijn ook geregeld doelwit van aanvallen van moslimextremisten.

Premier Khan, een voormalig cricketvedette, won in 2018 met zijn centristische partij PTI de verkiezingen met de belofte van tabdeeli (‘verandering’) en een moderner en welvarender ‘Nieuw Pakistan’, waar minderheden beter beschermd worden. En de oud-topsporter probeerde daar de afgelopen twee jaar ook echt werk van te maken. Zo kregen sikhs, een andere kleine minderheid, vorige week een tempel in de stad Quetta terug die ze kwijt waren geraakt toen Pakistan en India zich in 1947 van elkaar scheidden. Maar Khan moet hierbij wel voortdurend schipperen om de steun te houden van zowel conservatieve moslimgroepen als de invloedrijke strijdkrachten.

Wat dit betekent voor de geplande hindoetempel in Islamabad is onzeker. De premier heeft de Raad voor de Islamitische Ideologie, een adviesorgaan, om raad gevraagd. Maar de minister van religieuze zaken, Noor-ul-Haq Qadri, verzekerde eerder deze maand in het parlement alvast dat de constructie, ongeacht het advies, door kan gaan. Volgens hem buigen de geestelijken zich uitsluitend nog over de subsidie voor de tempel: “De vraag is alleen of hij kan worden gebouwd met overheidsgeld.”

Lees ook:

In Pakistan kan de doodstraf je leven redden

Er doet zich in Pakistan een verbijsterende paradox voor, schrijft columnist Eildert Mulder. Want in blasfemie-zaken is tot nu toe juist de doodstraf levensreddend gebleken. Vrijspraak is levensgevaarlijk. Er dreigt dan lynching, van de verdachte en zelfs de rechters.

Deze christelijke ondernemer bouwt een reusachtig kruis in het islamitische Pakistan

Op een ochtend werd de Pakistaanse zakenman Parvez Henry Gill wakker en wist hij wat hij moest doen. Hij zou in zijn woonplaats Karachi een van de grootste christelijke kruizen ter wereld bouwen. “Ik wist wel dat ik er problemen mee zou krijgen.”

Pakistaans premier Imran Khan heeft deze wedstrijd nog niet gewonnen

Ex-cricketvedette en huidig premier van Pakistan Imran Khan probeert zijn land te hervormen. Tegenstanders noemen hem een populist en marionet van de militairen. Maar hij geniet ook veel steun. “Hij geeft mij hoop. Geef hem de tijd”, klinkt het op de markt in Karachi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden