Srik Lanka

Moslims op Sri Lanka boos over verplichte crematie coviddoden

Sri Lankaanse moslims binden witte lintjes aan het hek van een begraafplaats in de hoofdstad Colombo bij een protest tegen de crematieplicht. Beeld EPA
Sri Lankaanse moslims binden witte lintjes aan het hek van een begraafplaats in de hoofdstad Colombo bij een protest tegen de crematieplicht.Beeld EPA

Op Sri Lanka stuit de verplichting om covidslachtoffers te cremeren op steeds meer weerstand van moslims. Experts waarschuwen dat de maatregel mogelijk tot grote maatschappelijke onrust kan leiden.

Arjen van der Ziel

De woede onder moslims op Sri Lanka groeit over de verplichting om slachtoffers van Covid-19 te cremeren. Volgens moslimorganisaties op het eiland bij de zuidpunt van India zijn inmiddels rond honderd islamitische coronaslachtoffers, in strijd met de wensen van hun familie, gecremeerd. In de moslimtraditie horen doden te worden begraven. Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap hekelen de verplichting als een truc om moslims te pesten.

Zo cremeerde een staatsziekenhuis in de hoofdstad Colombo onlangs de drie weken oude baby Mohamed Shaykh, ondanks bezwaren van de ouders en ondanks schamel bewijs dat de jongen Covid-19 had. “Het leek erop dat ze zich haastten onze baby te cremeren”, vertelde de vader aan tv-zender Al Jazeera. “Toen wij vragen stelden, hadden ze geen goede antwoorden.”

Biologisch wapen

Sri Lanka kondigde de verplichting tot cremeren afgelopen voorjaar af met als argument dat begrafenissen te veel mensen trekken. Daarnaast hadden invloedrijke boeddhistische monniken paniek gezaaid met het verhaal dat na de begrafenis van een besmet persoon het virus via het grondwater anderen zou kunnen besmetten. Ook werd gesuggereerd dat islamitische terroristen de stoffelijke resten konden gebruiken om een ‘biologisch wapen’ te maken.

Monniken tijdens een protest voor de crematieplicht in Colombo op 28 december. Beeld EPA
Monniken tijdens een protest voor de crematieplicht in Colombo op 28 december.Beeld EPA

De crematieplicht leidt onder onafhankelijke deskundigen tot opgetrokken wenkbrauwen. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen coronadoden zowel worden gecremeerd als begraven. Mensenrechtenactivisten en diplomaten hebben er dan ook bij de Sri Lankaanse autoriteiten op aangedrongen om begrafenissen weer toe te staan. De regering vroeg twee commissies van experts om de kwestie te bestuderen. Maar een oplossing is er nog niet. “Dit kan tot veel maatschappelijke onrust leiden”, waarschuwde de Sri Lankaanse Medische Vereniging laatst.

Begraven op de Malediven

Sri Lanka kampt al jaren met spanningen tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid, die werden aangewakkerd door aanslagen van moslimextremisten op kerken en hotels op eerste paasdag in 2019 . De nationalistische president Gotabaya Rajapaksa geniet vooral steun van de boeddhistische meerderheid en won een half jaar na de aanslagen de verkiezingen op een golf van afkeer van de moslims.

In een opmerkelijke ontwikkeling vroeg president Rajapaksa onlangs aan de Malediven, een eilandengroep verderop in de Indische Oceaan, of aan Covid-19 bezweken moslims misschien daar begraven kunnen worden. Iets waar de regering op de Malediven wel open voor bleek te staan – tot ergernis van veel moslims. “Dit is een klap in ons gezicht”, aldus politicus Ali Zahir Moulana tegen Al Jazeera. “We zijn allemaal hier geboren, we leven hier en we willen ook hier dood gaan.”

Lees ook:

Omstreden Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct hun spierballen rollen

De Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct na hun aantreden hun tanden zien. Een politieman die onderzoek naar hen deed, is al gevlucht naar Zwitserland.

Sri Lankaanse moslimpolitici treden af onder druk van boeddhistisch protest

Negen islamitische ministers en onderministers en twee islamitische provinciegouverneurs op Sri Lanka zijn maandag afgetreden onder druk van protesten door boeddhistische monniken en burgers.

Rouw en angst in ontredderd Negombo: ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen’

Trouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar in de St. Sebastiankerk 105 doden vielen toen er op Eerste Paasdag een bom ontplofte, trof hij een ontredderde bevolking. Intussen blijft de spanning voelbaar. ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden