Onrust in Bolivia

Morales wil nieuwe verkiezingen, oppositie wil dat hij opstapt

Demonstranten tegen president Evo Morales, gisteren, in La Paz. Beeld Reuters

De Boliviaanse president Evo Morales wil toch nieuwe verkiezingen uitschrijven. Hij reageerde daarmee op de scherpe kritiek van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die in een rapport de winst van president Evo Morales in twijfel heeft getrokken.

Morales zegt ook de leden van de Boliviaanse kiesraad te vervangen. Die kwam door de verkiezingen onder vuur te liggen omdat er fraude zou zijn gepleegd. De OAS spreekt in haar rapport van ernstige onregelmatigheden en stelt dat het verkiezingsresultaat oncontroleerbaar is omdat er "duidelijk manipulaties" hebben plaatsgehad.

"De manipulaties van het computersysteem zijn van zo'n grote omvang dat Bolivia dit tot de bodem moet uitzoeken en de verantwoordelijken moet aanwijzen", stelt het rapport. Volgens de OAS is het statistisch onwaarschijnlijk dat Morales de 10 procent meerderheid had waarmee hij de verkiezingen in de eerste stemronde zou hebben gewonnen.

Oppositie wil dat Morales opstapt

De Boliviaanse oppositieleider Luis Fernando Camacho, het boegbeeld van de al enkele weken zeer actieve protestbeweging, heeft hierop het vertrek geëist van Morales. 

De 40-jarige Camacho, zakenman en advocaat, meent dat Morales moet opstappen nu er duidelijk sprake is van verkiezingsfraude en zich bovendien niet herkiesbaar mag stellen. Hij is van de plan de ontslagbrief alvast op te stellen en ter ondertekening naar het presidentieel paleis te brengen. “Vandaag is een slag gewonnen, maar we willen de constitutionele orde aanpassen en de democratie. Pas als we er zeker van zijn dat de democratie solide is, gaan we naar huis”, zei de voorman van de demonstranten in La Paz tegen een menigte juichende supporters.

Camacho bedankte ook de politie, die zich achter het volk schaarde en daarmee een nadrukkelijk signaal afgaf aan Morales. De voormalige cocaboer is sinds 2006 president. Bolivia floreert economisch onder zijn leiding, vooral dankzij de productie van gas en lithium, maar zijn zelfverheerlijking en toenemend autoritaire gedrag zijn steeds meer mensen gaan tegenstaan.

Morales won de verkiezingen op 20 oktober nipt in de eerste ronde. Er kwam veel kritiek op de telling, omdat die een dag werd stilgelegd toen het erop leek dat er een tweede stemronde nodig zou zijn. Na de stillegging won Morales opeens eenvoudig.

Paus Franciscus heeft de verschillende partijen in Bolivia opgeroepen de rust te bewaren.

Lees ook: 

President Bolivia: over uitslag verkiezingen wordt niet onderhandeld

De Boliviaanse president Evo Morales sloot eerder nog uit dat er nieuwe verkiezingen zouden komen. 

Het blijft onrustig in Bolivia

Boze Bolivianen vulden vandaag de straten nadat de kiescommissie president Evo Morales had uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden