Turkije

Moord op Khashoggi staat verhoudingen Turkije en Saudi-Arabië niet langer in de weg

Erdogan wordt bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië verwelkomd met een omhelzing door kroonprins Mohammed bin Salman.  Beeld AP
Erdogan wordt bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië verwelkomd met een omhelzing door kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld AP

De moord op de journalist Jamal Khashoggi zorgde voor een diplomatieke rel tussen Turkije en Saudi-Arabië. Maar met Erdogans bezoek aan het Saudische koninkrijk lijkt de ruzie te worden bijgelegd.

Isabel Bolle

Dat Turkije eerder deze maand de rechtszaak tegen de Saudische verdachten van de moord op de journalist Jamal Khashoggi opschortte, werd al gezien als een teken aan de wand; Turkije lijkt na een jarenlang diplomatiek conflict met het Saudische koninkrijk de banden weer te willen aanhalen.

Deze week werd de volgende stap genomen: de Turkse president Erdogan reisde donderdag voor het eerst sinds 2017 af naar Saudi-Arabië voor een tweedaags bezoek. Op het vliegveld van Jeddah werd hij hartelijk ontvangen door een Saudische delegatie, waarna hij doorreisde naar een van de paleizen van de koninklijke familie. Daar wachtten zowel koning Salman als de kroonprins en de facto leider van het land Mohamed bin Salman hem op.

De breuk is weer enigszins gedicht

Beelden van een uitgebreide omhelzing tussen Erdogan en Bin Salman gingen al snel rond; een symbolisch gebaar waarmee de diplomatieke breuk tussen beide landen enigszins gedicht lijkt. Al voor zijn vertrek had Erdogan de wens uitgesproken “de deur te openen voor een nieuw tijdperk” wat betreft de verhoudingen met Saudi-Arabië.

Turkije bevindt zich momenteel in een zware economische crisis, en een betere relatie met het Saudische koninkrijk zou ook economische voordelen kunnen hebben. De Turkse verkiezingen staan gepland voor volgend jaar, waardoor Erdogan haast moet maken wil hij een economische opleving teweeg brengen.

Boycot van Turkse goederen

De toenadering tot Saudi-Arabië ontwikkelt zich snel, nadat beide landen jarenlang weinig met elkaar te maken wilden hebben. De gedeukte relatie werd voornamelijk veroorzaakt door de moord op Khashoggi. De Saudische journalist betrad eind 2018 het Saudische consulaat in Istanbul, maar kwam nooit meer naar buiten. Enkele weken later gaf Saudi-Arabië toe dat Khashoggi dood was.

Kort na de moord sprak Erdogan in een opiniestuk in de Washington Post – de krant waar Khashoggi voor schreef – de beschuldigende woorden dat de “hoogste regionen van de Saudische regering” betrokken waren bij de moord, tot woede van de Saudische autoriteiten.

De Saudische ergernis was compleet toen Turkije in 2020 een rechtszaak bij verstek begon tegen 26 Saudiërs, die volgens Turkije bij de moord betrokken zouden zijn geweest. In een reactie stelde Saudi-Arabië een onofficiële boycot van Turkse goederen in waardoor de import vanuit Turkije met 98 procent afnam.

Met Erdogans bezoek zal Turkije hopen dat de economische represailles snel teruggerold zullen worden. Uit cijfers van de eerste maanden van dit jaar blijkt al dat Saudi-Arabië de boycot tegen Turkije minder streng handhaaft; de import van Turkse goederen door het land is inmiddels weer licht gestegen.

Lees ook:

Turkse aanklager wil zaak-Khashoggi overdragen aan Saudi-Arabië

Een Turkse aanklager vraagt de rechtbank de zaak rond de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te staken en over te dragen aan de Saudische autoriteiten.

Turkse ondernemers hangen uit protest hun torenhoge energierekening aan de deur

Stijgende energieprijzen teisteren Turkse ondernemers. ‘De hele winter hebben we de kachel niet aangehad.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden