InterviewVerkrachtingszaak

Moeder ziet ophangen verkrachters in India als gerechtigheid: ‘Vergeving is geen optie’

Asha Devi Pandey, de moeder wier dochter werd verkracht en vermoord eiste begin januari dit jaar voor de rechtbank gerechtigheid voor de dood van haar kind. Beeld AP

De verkrachters van de Indiaase studente Nirbhaya worden vrijdag opgehangen in Delhi. Haar moeder ziet dit als gerechtigheid voor de dood van haar dochter. 

Twee moeders stonden begin januari tegenover elkaar in de rechtbank. De een smeekte de ander het leven van haar zoon te sparen. De andere moeder Asha Devi Pandey, wier dochter overleed, nadat ze op 16 december 2012 was verkracht door de zoon van de eerste moeder, piekerde er niet over. “Ik had ook een dochter”, was haar antwoord.

Wie Pandey de afgelopen jaren volgde is niet verbaasd over deze reactie. De moeder van de 23-jarige studente, die bekend werd onder de naam Nirbhaya, heeft zeven jaar lang niets anders gedaan dan vechten voor wat zij als de enige vorm van gerechtigheid ziet: de doodstraf voor de zes daders. In september 2013 kregen ze die straf al opgelegd, nadat een speciale rechtbank hen met een versneld proces schuldig had verklaard, maar na meerdere rondes van hoger beroep en genadeverzoeken wordt die vrijdagochtend uitgevoerd.

“Vergeven is geen optie”, zegt ze in haar huis in een buitenwijk van Delhi. Eén muur wordt volledig in beslaggenomen door oorkondes, bekers en foto’s van Pandey en haar man met ministers, internationale staatshoofden en andere voorvechters van vrouwenrechten.

Het stel staat vrijwel maandelijks onvermoeibaar op podia door heel het land. “Zodat ze niet vergeten wordt en om voor gerechtigheid te blijven vechten. Als de doodstraf niet wordt uitgevoerd, hoe worden andere verkrachters dan afgeschrikt?”

Nog steeds in tranen

Hoewel ze haar verhaal al aan talloze journalisten vertelde, kan Pandey kan nog steeds niet zonder tranen praten over de periode dat haar dochter vechtend voor haar leven in het ziekenhuis lag. “Voordat ze stierf werd ze wakker. Ze wenste dat de daders zouden worden opgehangen.”

Advocaten en activisten pleiten tegen de doodstraf, ook omdat het tot meer moorden zou kunnen leiden wanneer verkrachters geen getuige willen achterlaten. Maar talloze Indiërs staan achter Pandey. Steeds wanneer er weer een gruwelijke verkrachting in het nieuws komt, wordt door demonstranten opgeroepen de daders op te hangen.

Toen in december een aantal daders van een groepsverkrachting door de politie werd doodgeschoten, omdat ze zouden hebben geprobeerd te vluchten, werd door heel India enthousiast gereageerd. Pandey verklaarde destijds tegenover journalisten dat ‘tenminste één meisje nu gerechtigheid heeft’.

Van foto’s van haar dochter is aan de muren geen spoor. Wel hangt er een grote poster van een kaarsvlam, het symbool van de stichting die Pandey uit haar dochters naam oprichtte. “De media mochten haar naam niet bekendmaken. Daarom noemden ze haar Nirbhaya, het betekent de onbevreesde. Maar haar echte naam was Jyoti. En dat betekent vlam. Dit is hoe we haar herinneren.”

Vrijdag wordt een ‘gelukkige ochtend, zegt Pandey. Het is het moment waar ze al die jaren naar toeleefde. Het zal haar rust geven. Maar het is niet waarschijnlijk dat ze zich hierna in stilte zal terugtrekken. De dood van haar dochter maakte van haar een activiste en die rol zal ze blijven vervullen.

“Zoveel ouders van andere slachtoffers bellen me en vragen me om hulp bij hun rechtszaak, of gewoon een luisterend oor. Het is mijn lot hen te helpen.”

‘Nirbhaya’

‘Nirbhaya’ werd op 16 december 2012 verkracht door een groep mannen in een rijdende bus. Het zestal had de 23-jarige studente en een vriend waarmee ze naar de bioscoop was geweest rond negen uur ’s avonds met een schoolbus opgepikt bij een bushalte. De verkrachting was zo gewelddadig, met gebruik van metalen stokken, dat het slachtoffer niet lang erna aan haar verwondingen overleed. Vier van de zes zullen worden opgehangen – een vijfde dader overleed in de gevangenis en de zesde kwam na drie jaar vrij, omdat hij minderjarig was.

De gruwelijke details van de misdaad, in combinatie met reacties van publieke figuren die de schuld bij het slachtoffer legden, resulteerde in een volkswoede die wekenlang aanhield. Daarop werd de wet in 2013 aangepast, waardoor er nu onder meer strengere straffen gelden voor verkrachting. Ook mag de politie meldingen van verkrachting niet meer negeren. Er zijn ook strikte regels gekomen voor het ondervragen en medisch onderzoeken van slachtoffers.

Het resultaat is dat er in ieder geval vaker aangifte wordt gedaan. In 2012 werden er bij de politie nog 24.923 verkrachtingen gerapporteerd en in 2018 33.356, na een piek van 38.947 in 2016. Ondanks het instellen van speciale rechtbanken heeft dit nog niet tot meer veroordelingen geleid.

Lees ook: 

Indiase politie krijgt applaus na doodschieten verdachten.

Bloemen, gejuich en felicitaties. De politie van de Zuid-Indiase stad Hyderabad heeft vrijdag overwegend positieve reacties gekregen op het doodschieten van vier verdachten in een verkrachtings- en moordzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden