Verkiezingen India

Modi’s BJP wint belangrijke regionale verkiezingen in India

De Indiase premier Narendra Modi in Ahmedabad nadat zijn partij belangrijke regionale verkiezingen had gewonnen. Beeld AP
De Indiase premier Narendra Modi in Ahmedabad nadat zijn partij belangrijke regionale verkiezingen had gewonnen.Beeld AP

De partij van de Indiase premier Modi, de BJP, heeft belangrijke regionale verkiezingen gewonnen. Zo wist voor het eerst in drie decennia een regerende partij in Uttar Pradesh herkozen te worden

Redactie Trouw

De Indiase premier Narendra Modi heeft een belangrijke populariteitstest volstaan. In vier van vijf deelstaatverkiezingen in India de afgelopen maand won zijn partij BJP met een comfortabele meerderheid.

Vooral in Uttar Pradesh (UP) was de winst van historisch belang. Deze deelstaat is met 150 miljoen kiezers groter dan landen als Brazilië en Rusland, en wordt als graadmeter van de nationale politiek gezien. Ook in 2017 won de BJP hier de verkiezingen. Toen werd de controversiële hindoe-nationalistische monnik Yogi Adityanath de eerste minister. Zijn polariserende beleid met speerpunten als het beschermen van de voor hindoes heilige koe, waarbij burgermilities vrij spel kregen in het mishandelen van vaak islamitische veehandelaren en slagers, is populair gebleken. Voor het eerst in drie decennia wist een regerende partij in UP herkozen te worden – met iets minder zetels, maar een hoger percentage van de stemmen.

Winst was niet vanzelfsprekend

Ook in de deelstaten Goa, Manipur en Uttarakhand won de BJP een tweede termijn. Vooral in het belangrijke UP was Modi zelf op campagnepad te vinden. Winst hier was niet vanzelfsprekend, vooral niet na de grootschalige boerenprotesten van het afgelopen jaar. Boeren, vooral uit de deelstaten Punjab, Haryana en UP, protesteerden ruim een jaar lang tegen een serie centrale landbouwwetten die Modi’s partij door het parlement had gejaagd. Toch wist Modi boeren in UP te overtuigen nogmaals voor het hindoe-nationalisme te kiezen. Ook benadrukte hij hoeveel gratis voedsel de BJP heeft uitgedeeld tijdens de pandemie. “Mensen zeggen, we hebben Modi’s zout geproefd, en zullen hem niet laten vallen”, zo zei hij tijdens een bijeenkomst.

Modi dronk thee bij kleine stalletjes – als symbool voor zijn eigen achtergrond als bescheiden theeverkoper; begon zijn toespraken in de verschillende lokale dialecten die de deelstaat rijk is om alle inwonersgroepen aan te spreken, en boog om die reden overal waar hij kwam ook voor lokale godheden.

Niet helemaal zonder succes

Ook in de deelstaat Punjab, waar tot de verkiezingen de Congrespartij regeerde, deed Modi een poging de boeren terug te winnen en voet aan de grond te krijgen. Niet helemaal zonder succes – hij en andere nationale leiders konden campagnebijeenkomsten houden op plekken waar BJP-leden op het hoogtepunt van de boerenprotesten niet eens veilig waren. Maar dit vertaalde uiteindelijk niet in stemmen: de BJP won hier maar twee van de 117 zetels, zelfs eentje minder dan in 2017.

De grote verrassing in Punjab was de Aam Aadmi Party (AAP) – Partij van de Gewone Man. Deze partij komt voort uit de anticorruptieprotesten van 2011 en regeert sinds 2013 in India’s hoofdstad Delhi, maar kon tot nu toe in de rest van het land weinig indruk maken. Nu won de partij in Punjab een onverwachte meerderheid van 92 zetels. Daarmee is de Congrespartij van vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi en India’s eerste premier Jawaharlal Nehru gereduceerd tot bijna niets. In slechts twee deelstaten, Rajasthan en Chhattisgarh, vormt de zogenoemde Grand Old Party nog de regering.

Lees ook:

Kaste is weer allesbepalend bij Indiase verkiezingen

In India’s grootste deelstaat, Uttar Pradesh, kiezen zo’n 150 miljoen mensen een nieuw regionaal parlement. Het is een belangrijke test voor de BJP van ’s lands minister-president Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische agenda – en tegelijkertijd een sociologische oefening in het selecteren van kandidaten met de juiste religie, kaste, en subkaste.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden