Dictatuur

Model uit Myanmar zit vast in niemandsland op de luchthaven van Bangkok

Model Han Lay tijdens een interview vorig jaar.  Beeld REUTERS
Model Han Lay tijdens een interview vorig jaar.Beeld REUTERS

De militaire junta in Myanmar probeert fotomodel Han Lay te arresteren omdat ze kritisch blijft op de coupplegers.

Erik van Zwam

De lange arm van de militaire junta in Myanmar heeft ervoor gezorgd dat model Han Lay (23) sinds woensdag opgesloten zit in de transitruimte van het internationale vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok, Suvarnabhumi. Er ligt via Interpol een uitleveringsverzoek van Myanmar voor haar.

Bij de Miss Grand International modellenverkiezing liet zij zich in 2021 op het podium zeer kritisch uit over de coupplegers in haar land. Ze vroeg de wereld Myanmar te helpen. Toen de modellenwedstrijd eind 2021 plaatsvond, waren er in de maanden ervoor in Myanmar al meer dan honderd demonstranten gedood die de terugkeer naar de democratie eisten.

Toen ze het publiek deze gruwelijke werkelijkheid voorhield, vocht ze tegen haar tranen; de videobeelden ervan gingen de wereld over. Sindsdien is Lay zich blijven uitspreken op Twitter en Instagram tegen de generaals die in februari 2021 de macht grepen in Myanmar.

Niemandsland

Al die tijd verbleef ze in Thailand, geholpen door de organisatie van de modellenwedstrijd. Ze kreeg van de Thaise autoriteiten te horen dat ze haar visum moest verlengen. De beste manier was om even naar het buitenland te gaan en dan terug te keren en een nieuw visum in haar paspoort te laten stempelen.

Lay vloog naar Vietnam en keerde woensdag terug naar Bangkok. Bij de paspoortcontrole werd haar de toegang tot Thailand geweigerd omdat haar paspoort ingetrokken is door Myanmar. Ze zit nu opgesloten in niemandsland op de luchthaven. Op Suvarnabhumi was tot haar ontzetting ook politie uit Myanmar aanwezig die met haar wilde spreken. Ze weigerde daarmee contact te hebben.

Thailand wil dat ze teruggaat naar Vietnam of naar Myanmar. Lay weigert op het vliegtuig te stappen naar Vietnam, want ook daar zijn haar identiteitspapieren niet meer geldig, die overigens door Thailand zijn ingenomen.

Kans op verdwijning

Terugkeer naar Myanmar betekent arrestatie, met het risico op gevangenisstraf, marteling en verdwijning. In een rapport van half juli dit jaar van de onafhankelijke onderzoekscommissie van de Verenigde Naties voor Myanmar wordt geconstateerd dat er op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd tegen tegenstanders van de junta. De commissie spreekt op basis van verzamelde bewijzen van: moord, marteling, deportatie, verkrachting, seksueel geweld, vervolging en het gevangenhouden van tegenstanders.

Lay doet een beroep op de Verenigde Naties en de vluchtelingenorganisatie UNHCR om haar te helpen. Ze wil in Thailand blijven. De Thaise autoriteiten zitten nu in hun maag met de ontstane situatie. Lay wordt niet gedeporteerd naar Myanmar, maar kan evenmin Thailand in omdat ze volgens het Immigratie Bureau geen geldig paspoort heeft. Amnesty liet weten dat ze zich in een veilig land moet kunnen vestigen. Thailand lijkt daarvoor het meest aangewezen land.

Lees ook:

De VN veroordelen de zoveelste dodelijke aanval op een school in Myanmar.

Sinds de staatsgreep in Myanmar heeft het leger al 260 aanvallen op scholen gepleegd. Vorige week was het weer raak. Er stierven elf kinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden