Tonga

Miraculeuze zwemodyssee geeft Tonga hoop

Lisala Folau uit Tonga wist zich na een zwemmende odyssee van 28 uur in veiligheid te brengen. Beeld AP
Lisala Folau uit Tonga wist zich na een zwemmende odyssee van 28 uur in veiligheid te brengen.Beeld AP
Seije Slager

Langzaam begint de communicatie met Tonga de afgelopen dagen weer op gang te komen, nadat een tsunami het kleine eilandenrijk in de Stille Oceaan afgelopen weekend enorme schade had toegebracht. Duidelijk is dat de schaal van de verwoesting ongekend is.

Maar in Tonga putten ze hoop uit het miraculeuze verhaal van de 57-jarige gepensioneerde timmerman Lisala Folau. Hij werd door een van de vloedgolven het water in geveegd, maar wist zich na een zwemmende odyssee van 28 uur in veiligheid te brengen.

Op een lokaal radiostation vertelde hij over zijn tocht. Folau had zich met zijn familie in een boom in veiligheidheid gebracht voor de eerste vloedgolf. Toen het rustiger werd, durfde hij naar beneden te klimmen, maar hij werd alsnog door een nieuwe tsunami van, naar zijn schatting, meer dan 6 meter hoog de zee in geveegd.

Hij is Aquaman gedoopt

Hij hoorde zijn zoon roepen, maar hield zich stil, omdat hij die niet mee de dood in wilde sleuren. “Als ik had geantwoord, had hij geprobeerd me te redden.” Drijvend en zwemmend wist hij een ander eilandje te bereiken. Onderweg kwam hij nog een reddingsboot van de politie tegen, maar de agenten zagen hem niet. Met nog een tussenstop op een ander eilandje spoelde hij uiteindelijk op zondagavond om tien uur op het hoofdeiland van Tonga aan.

Des te opmerkelijker omdat Folau gehandicapt is, en zeer slecht ter been. In Tonga heeft hij inmiddels, naar een Amerikaanse superheld, de bijnaam Aquaman gekregen.

Lees ook:

Vliegveld hoofdstad Tonga snel weer open

Het vliegveld van de hoofdstad van Tonga is naar verwachting donderdag weer te gebruiken. Het internet is er mogelijk een maand nog buiten dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden