null

Gezondheidsrisico

Minuscule, radioactieve capsule kwijt in Australië

De Australische nucleaire waakhond ARPANSA zoekt vanaf dinsdag mee naar een piepkleine radioactieve capsule die in het westen van Australië van een truck is gevallen. Al een week wordt er op een stuk weg van 1400 kilometer tussen het plaatsje Newman en Perth gezocht naar de capsule, die de gevaarlijke stof cesium-137 bevat.

ANP

Het gaat om een buisje van 6 bij 8 millimeter, ongeveer even groot als een erwt, dat vanwege de radioactieve inhoud gezondheidsrisico’s meebrengt. Wie er kort aan wordt blootgesteld, riskeert huidbeschadiging, brandwonden of stralingsziekte. Langere blootstelling kan resulteren in kanker. Het voorwerp is zo klein dat het in de band van een voorbijrijdende auto terecht kan zijn gekomen.

De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft maandag excuses aangeboden en zegt het kwijtraken van de capsule “zeer serieus” te nemen. De capsule is een onderdeel van een veelgebruikt meetinstrument in de mijnbouw en werd gebruikt in de afgelegen regio Kimberley.

Mogelijk verdween het piepkleine voorwerp door een losgetrilde schroef uit de verpakking, waarna het van de truck viel. Dat zou al maar dan twee weken geleden gebeurd kunnen zijn. De lading werd op 12 januari in Newman opgehaald, maar pas vorige week bleek de capsule kwijt te zijn. Door straling te meten hopen de autoriteiten het buisje weer op te sporen.

Lees meer:

De kerncentrale van de toekomst hoeft geen joekel te zijn
Nieuwe kerncentrales in Nederland hoeven geen kolossale bouwwerken te worden. Over een jaar of tien is de bouw van ‘mini-kernreactoren’ denkbaar, aldus een advies aan minister Jetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden