Minstens acht doden door schietpartij bij synagoge Jeruzalem, 42 mensen aangehouden

Door een schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem zijn minstens zeven mensen overleden, melden Israëlische media. Beeld AFP
Door een schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem zijn minstens zeven mensen overleden, melden Israëlische media.Beeld AFP

Door een schietpartij bij een synagoge in een joodse buitenwijk in Oost-Jeruzalem zijn zeker acht mensen omgekomen, melden Israëlische media. De Israëlische politie heeft 42 aanhoudingen verricht.

Redactie Trouw

Minstens negen mensen zijn gewond geraakt, aldus de hulpdiensten in het door Israël ingelijfde deel van de stad. De politie, die spreekt over een terroristische aanval, heeft de dader gedood.

De schutter begon te vuren toen mensen het gebedshuis in de wijk Neve Yaakov na de sabbatviering verlieten. De inwoner van Oost-Jeruzalem werd “geneutraliseerd” toen hij in een auto probeerde te vluchten. De politie zou volgens lokale media op zoek zijn naar een andere verdachte. Premier Benjamin Netanyahu belegt later overleg, melden Israëlische media.

In Jenin op de Westelijke Jordaanoever en andere plekken met Palestijnse bewoners werd de dodelijke aanslag volgens mediaberichten begroet met vuurwerk en vuurwapens die in de lucht werden afgeschoten. De Hamas-beweging, die de Gazastrook regeert, zei dat de aanval een vergelding was voor de inval van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever op donderdag. Negen Palestijnen werden gedood en twintig anderen raakten gewond. Israël wilde met de operatie naar eigen zeggen leden van het militante Islamitische Jihad arresteren.

Gespannen situatie

De situatie tussen Israël en Palestijnen is zeer gespannen. Na de operatie in Jenin kwam het tot raketaanvallen vanuit de Gazastrook, die Israël beantwoordde met luchtaanvallen. De Palestijnen hebben de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid beëindigd.

VS bieden hulp aan

VN-topman Antonío Guterres veroordeelt de aanval bij de synagoge met klem. “Bijzonder verachtelijk”, op de dag dat de Holocaust wordt herdacht, noemde de woordvoerder van secretaris-generaal Guterres de aanslag. Hij roept Israël en de Palestijnen op tot terughoudendheid nu de spanningen steeds verder oplopen.

Ook landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun afschuw uitgesproken. Het Witte Huis veroordeelt de “gruwelijke terreuraanslag” krachtig en verwijst ook naar de Internationale Holocaust-herdenkingsdag. Later liet Biden weten telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken te hebben. Hij bood zijn Israëlische collega “alle mogelijke hulp” aan. Biden sprak van “een aanval op de beschaafde wereld”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanslag op een synagoge na de sabbatviering gruwelijk. “We staan achter onze Israëlische vrienden”, zei hij in een verklaring.

Tientallen arrestaties

De Israëlische politie heeft 42 aanhoudingen verricht na een fatale schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem. Het gaat om onder anderen familieleden van de Palestijnse schutter (21), die na een achtervolging werd gedood door de politie.

In het onderzoek zijn onder anderen de ouders en buren van de schutter opgepakt voor verhoor, melden Israëlische media. De man woonde in Oost-Jeruzalem. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij militante activiteiten of lid was van een gewapende Palestijnse groepering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden