Wit-Rusland

‘Minsk kreeg door Brussel betaalde drones’

Een vrouw spreekt de Wit-Russische oproerpolitie aan tijdens een demonstratie tegen de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland.Beeld EPA

Drones die met geld uit Brussel zijn betaald zouden wel eens ingezet kunnen worden tegen demonstranten, vreest de oppositie in Wit-Rusland.

De politie van Litouwen overhandigde vorige maand vijftien surveillance-drones aan een Wit-Russische staatscommissie voor forensische wetenschap. De apparatuur werd betaald uit een potje van de Europese Unie dat bestemd is voor projecten rondom ‘nabuurschap’. Daarmee was zo’n 850.000 euro gemoeid, ontdekte de nieuwssite EUobserver.

Maar terwijl de drones in ontvangst werden genomen, werden in Minsk demonstranten die de straat opgingen, opgepakt en in elkaar geslagen. De oppositie weet al bijna twee maanden grote groepen mensen te mobiliseren om te protesteren tegen het regime van president Loekasjenko, dat ze beschuldigt van fraude bij de verkiezingen van 9 augustus. Zondag waren nog zo’n 100.000 betogers op de been.

Brussel kondigde een paar dagen geleden sancties tegen het regime in Minsk af, en kiest bij het conflict de kant van de demonstranten. Maar de drones die de EU beschikbaar heeft gesteld zouden weleens tegen de oppositie gebruikt kunnen worden. Die vreest dat de drones, die met videocamera’s zijn uitgerust, zullen worden ingezet om mensen te identificeren om hen vervolgens te kunnen arresteren. Litouwen zegt dat alle betalingen aan Wit-Rusland rondom het nabuurschapproject dat het land samen met Letland uitvoert zijn opgeschort vanaf het moment dat de protesten in augustus uitbraken. Dat de drones toch zijn afgeleverd heeft volgens Vilnius met ‘contractuele procedures’ te maken.

De drones zouden nog niet zijn ingezet, meldde de buitenlanddienst van de EU aan de EUobserver. Het zou volgens de dienst ‘technisch niet mogelijk’ zijn om met de drones individuen te identificeren. Bovendien zijn er ‘contractuele verplichtingen’ aan het gebruik verbonden. De website van de staatscommissie voor forensische wetenschap meldt dat de drones zijn bedoeld als ondersteuning bij onderzoek na ongevallen die door mens of natuur veroorzaakt zijn. Zo zouden ze na een verkeersongeval kunnen worden ingezet of bij het zoeken naar mensen in een bos, zo staat op de site te lezen.  

De Europese Commissie zal op het juiste gebruik toezien, belooft de buitenlanddienst. Het is de vraag of deze toezegging de demonstranten op straat geruststelt. Afgelopen weekend werden bij demonstraties op verschillende plekken meer dan driehonderd mensen opgepakt. Waterkanonnen en traangas werden gebruikt om de menigten uit elkaar te drijven en de oproerpolitie trad hard op. Maandag voegden honderden ouderen zich bij de demonstranten die door het centrum van Minsk op weg gingen naar het ministerie van binnenlandse zaken. Daar eisten ze ‘vrijheid voor onze kleinkinderen’.

Lees ook: 

Opnieuw honderdduizenden demonstranten in Minsk: ‘We zijn zo ziek van alles’

Het Wit-Russische regime leek zich te herpakken, maar zondag roepen opnieuw honderdduizenden betogers om het vertrek van de president. ‘We zijn zo ziek van alles.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden