Suriname

Minister erkent fouten bij politie rond bestorming parlement, ministerie past reisadvies aan

Demonstranten belaagden vrijdag het parlement in Paramaribo. Beeld AFP
Demonstranten belaagden vrijdag het parlement in Paramaribo.Beeld AFP

Na de chaotische toestanden die zich vrijdag in Paramaribo hebben afgespeeld, is de rust zaterdag teruggekeerd in de Surinaamse hoofdstad. Alle winkels, benzinestations en markten moeten evenwel dicht blijven. De Surinaamse minister van Justitie heeft toegegeven dat de politie niet goed genoeg voorbereid was op de onlusten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast.

ANP

Dat dit geen zaterdag als andere is, blijkt uit de situatie in het centrum. Het verkeer stuit daar al snel op de vele dranghekken die zijn geplaatst. In de buurt van de regeringsgebouwen houden zich veel militairen en politiemensen op. Vooral in de omgeving van het parlementsgebouw, dat vrijdag onder vuur lag van een groep plunderaars, krijgen passanten te horen dat ze er niets te zoeken hebben en snel weg moeten gaan.

Bij de protestactie, waar duizenden mensen aan deelnamen, werd onder meer het parlement bestormd. Daar zou brand hebben gewoed en de lobby zijn vernield. Op verschillende plekken in Paramaribo werden winkels en tankstations overvallen. De betogers zijn boos over het beleid van president Chan Santokhi en de economische crisis waar Suriname mee kampt. Zo is de inflatie er ruim 54 procent en heeft het land een grote staatsschuld. “Chan, vertrek”, werd door demonstranten geroepen.

Politie niet goed voorbereid

De Surinaamse minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi heeft toegegeven dat de politie vrijdag niet goed genoeg voorbereid was op de plunderingen van een groep demonstranten. De minister deed die uitspraak zaterdagmorgen tijdens een persconferentie.

Amoksi zei dat er een draaiboek voor de demonstratie was gemaakt, maar dat gedurende de dag zaken anders zijn verlopen. ‘’We hebben misschien niet genoeg geanticipeerd op deze uitspatting, we moeten dit in de toekomst kunnen voorkomen en zoveel mogelijk slachtoffers voorkomen’', aldus de minister.

Voor Amoksi was het al snel duidelijk dat het plunderen en het veroorzaken van chaos gecoördineerde acties waren van de relschoppers. Dit was volgens hem duidelijk te zien aan het verloop van de acties. “Collectief en simultaan, er kan niet anders dan worden geconcludeerd dat het gepland is”, aldus de bewindsman.

De bevelhebber van het Surinaamse nationaal leger kolonel Werner Kioe A Sen noemde het “prijzenswaardig dat alle diensten binnen het uiterste hebben geopereerd.” Hij stelde dat de diensten het hoofd koel hebben gehouden en wees erop dat er geen doden zijn gevallen.

Amoksi zei dat het politiekorps binnenkort meer materieel tot zijn beschikking krijgt, onder meer voor de mobiele eenheid.

De Surinaamse politie heeft tijdens de rellen 128 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van plunderingen, diefstal en andere strafbare feiten, laat de politie in een persbericht weten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er vielen tijdens de ongeregeldheden zeker twintig gewonden.

De binnenstad van Paramaribo blijft voorlopig afgegrendeld en alleen bestemmingsverkeer wordt toegelaten. Winkels moeten gesloten blijven in de hoofdstad, net als in het aanpalende district Wanica. Nutsbedrijven, overheidsgebouwen, banken en media worden extra in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten en er zijn op strategische plekken wegblokkades ingericht.

Protestleider meldt zich

De leider van het protest in Paramaribo, Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, heeft zich zaterdagavond gemeld op het politiebureau in Paramaribo. Hij werd vergezeld door zijn advocaat, aldus de Surinaamse nieuwssite Waterkant die daarvan videobeelden heeft verspreid. Biervliet is aangehouden en zal worden verhoord.

Surinaamse media hadden bekendgemaakt dat de politie op zoek was naar Biervliet en dat hij spoorloos was. Zaterdag kwam de activist met een verklaring waarin hij benadrukte zich bij de politie te zullen melden als hij daartoe wordt opgeroepen. Ook gaf hij aan niet verantwoordelijk te zijn voor de onlusten vrijdag, toen onder meer het parlementsgebouw (Nationale Assemblee) in de Surinaamse hoofdstad werd bestormd. Die zouden door andere groepen zijn uitgevoerd waarmee hij geen contact had.

Aangepast reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Paramaribo aangepast naar aanleiding van de onlusten vrijdag. BZ adviseert Nederlanders in Paramaribo de binnenstad, overheidsgebouwen en plekken waar veel mensen komen te vermijden.

Volgens het ministerie is het mogelijk dat er opnieuw demonstraties kunnen komen waarbij misschien weer geweld gebruikt wordt. Geadviseerd wordt de berichten in lokale media te volgen en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Lees meer:

Paramaribo heeft zichzelf uit voorzorg in ‘lockdown’ geplaatst

De sfeer is grimmig in Paramaribo. Militairen staan op de wacht, winkels zijn geplunderd. ‘Wist niet dat Suriname zo erg zou worden.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden