Patstelling

Minister adviseert Trump Democraten te omzeilen en per decreet coronasteun te regelen

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin naast stafchef Mark Meadows van het Witte Huis na de onderhandelingen met de Democraten. Beeld REUTERS

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zal de Amerikaanse president Donald Trump adviseren per decreet economische maatregelen te nemen tegen de coronacrisis. 

Dat maakte hij bekend nadat onderhandelingen met Democratische Congresleden niet tot een akkoord hadden geleid.

Onderhandelingen over een nieuw omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen duren al twee weken, maar het Witte Huis en de Democraten lijken het niet eens te kunnen worden. Alleen al de hoogte van de steun is onderwerp van discussie. De Democraten wilden aanvankelijk zo'n 3,4 biljoen dollar vrijmaken voor nieuwe steun, terwijl het Witte Huis liever een bedrag van 1 biljoen dollar ziet.

Het voorstel van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, voor een compromisbedrag van 2,4 biljoen werd van de hand gewezen door de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. "Ik heb ze gezegd pas terug te komen als ze bereid zijn een hoger bedrag te bieden", ze Pelosi na de mislukte gesprekken.

Mnuchin zei dat Pelosi niet bereid is tot het bereiken van een gedeeltelijke overeenkomst. Op bepaalde twistpunten, zoals de hoogte van extra werkloosheidsuitkeringen in coronatijd, zou hij toenadering hebben gezocht. Ook in discussies over financiële hulp aan staten en lokale overheden, een ander belangrijk pijnpunt, was er geen overeenstemming.

Steunmaatregelen lopen af

Veel steunmaatregelen die sinds de coronacrisis zijn ingevoerd, lopen binnenkort af of zijn al geëindigd. Republikeinen en Democraten zijn het er daarom wel over eens dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen moeten komen. Zo is de werkloosheid in 's werelds grootste economie, ondanks een verbetering in de laatste maanden, nog altijd hoog.

Trump kondigde eerder deze week al aan op eigen houtje beslissingen te nemen over maatregelen over crisismaatregelen bij het uitblijven van een akkoord. Zo zou hij per decreet extra steun voor werklozen willen verlengen, het innen van loonbelasting kunnen uitstellen en voorkomen dat huurders hun huis uit worden gezet. Dergelijke ingrepen zouden al dit weekend gedaan kunnen worden, zei stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

Lees ook: 

Geen werk en bijna dakloos: Amerikanen wacht een golf aan huisuitzettingen

Sinds vorige week moeten 25 miljoen werkloos geworden Amerikanen het doen zonder de 600 dollar extra uitkering per week die het Congres tijdelijk beschikbaar stelde. De gewone werkloosheidsuitkering is vaak niet genoeg om de huur van het huis te betalen. En dat betekent in de Verenigde Staten dan al snel: een huisuitzetting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden