Milieuregels

Miljoenenboete in Oeganda op rondrijden zonder prullenbak – maar wat is een prullenbak?

Verkeersdrukte in Kampala, de hoofdstad van Oeganda.  Beeld EPA
Verkeersdrukte in Kampala, de hoofdstad van Oeganda.Beeld EPA
Joris Belgers

Paniek in Oeganda. Het milieuagentschap in het land publiceerde woensdag een waslijst aan regels waarop vanaf april gehandhaafd gaat worden. Het betreft grotendeels vergrijpen als het gooien van afval op straat of het beschadigen van de natuur, maar de maatregel die veruit tot de meeste rumoer heeft geleid is de verplichtstelling van een ‘vuilnisbakje’ in personenauto’s.

Mensen die vanaf 1 april rondrijden zonder de mogelijkheid afval veilig en wel te deponeren riskeren een boete van zes miljoen shilling, ofwel, 1500 euro. Gortig, misschien, maar in het boetebedrag school niet eens de meeste ophef.

De verwarring ontstond vooral doordat onduidelijk bleef wat precies werd bedoeld met ‘dustbin’, in de in het Engels gepubliceerde lijst. Telt een ingebouwde asbak? Moet er daadwerkelijk een extra plastic bak mee de auto in? Hoe groot moet deze dan zijn? Oegandezen zitten met de handen in het haar. De directeur van het agentschap haastte zich donderdag alvast wat voorbeelden te twitteren, een woordvoerder verzekerde de BBC binnenkort met een geamendeerde lijst te komen met daarop een sluitende definitie van een prullenbak. Plastic tasjes tellen alvast niet mee, verzekerde ze.

Lees ook:

In Kenia kun je 37.000 euro boete krijgen voor het bezit van een plastic tasje

Kenianen gebruiken 100 miljoen plastic tasjes per jaar. Draconische boetes moeten het gebruik uitbannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden