VN-mandaat
Miljoenen Syriërs afgesloten van hulp na sluiting van grensovergang
Door een Russisch veto in de VN-Veiligheidsraad gaat de grensovergang tussen Turkije en de Syrische provincie Idlib dicht voor hulpkonvooien. ‘Je kunt met zekerheid zeggen dat er doden gaan vallen.’
De grensovergang bij Bab al-Hawa tussen Turkije en Syrië blijft voorlopig dicht voor de hulpkonvooien met onder meer voedsel, medicijnen en hygiënische producten, waar miljoenen Syriërs afhankelijk van zijn. Een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die het mandaat voor de hulpmissie met een jaar moest verlengen, werd vrijdag gevetood door Rusland. Zondag liep het mandaat van de missie officieel af en daarom blijft de grensovergang nu voorlopig dicht voor hulpgoederen, die bedoeld zijn voor inwoners van de provincie Idlib, die deels in handen is van Syrische oppositiegroepen.
De Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield sprak na afloop van de stemming van een ‘donkere dag’, en waarschuwde dat ‘mensen zullen sterven als gevolg van deze stemming’. Rusland diende vrijdag ook een eigen resolutie in met een voorstel om het mandaat met een halfjaar in plaats van een jaar te verlengen, maar hier spraken de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hun veto over uit.
“Een mandaat van zes maanden biedt niet de zekerheid en het vertrouwen die de Syrische ontheemden nodig hebben, en die de ngo’s nodig hebben om de hulp aan hen te blijven plannen en leveren”, stelt Thomas-Greenfield. “Die zes maanden eindigen in januari, midden in de winter, de ergst denkbare tijd.” Achter de schermen onderhandelen diplomaten volop, om het mandaat in een nieuwe stemming alsnog te verlengen. Tot die tijd blijft Bab al-Hawa gesloten voor de konvooien.
Andere grensovergangen zijn gesloten
Het is niet de eerste keer dat de grensovergang voor wrevel zorgt in de Veiligheidsraad. Vorig jaar dreigde Rusland het mandaat ook niet te verlengen. Uiteindelijk werd toen overeengekomen dat er een verlenging van zes maanden zou komen met een periode van zes maanden daaraan vastgeplakt. Voorheen waren er meer grensovergangen waar de hulpkonvooien gebruik van konden maken, maar in de laatste jaren zijn die een voor een gesloten.
Rusland, bondgenoot van het Syrische regime, wil dat de hulpgoederen worden aangeleverd door het gebied dat in handen is van de regering, in plaats van vanuit Turkije. In dat geval is het maar de vraag, waarschuwen hulporganisaties, hoeveel van de hulpgoederen daadwerkelijk bij de Syriërs in Idlib aankomen.
Ook worden de konvooien geregeld vertraagd of opgehouden, vertelt Mark Cutts, de VN-coördinator van de humanitaire hulp in het gebied, aan persbureau AP. Volgens hem zijn er het afgelopen jaar maar vijf konvooien met hulpgoederen vanuit regeringsgebied overgestoken naar rebellengebied, terwijl elke maand 800 vrachtwagens bij Bab al-Hawa Idlib inreden. Als het mandaat niet snel alsnog verlengd wordt, zal dat desastreuze gevolgen hebben, vreest Cutts. “Je kunt met zekerheid zeggen dat er mensen gaan sterven.”
Lees ook:
Russisch veto in VN-veiligheidsraad bedreigt noodhulp aan Syrië. ‘Er staat veel op het spel’
Alleen via grensovergang Bab al-Hawa kan noodhulp vanuit Turkije de opstandige Syrische provincie Idlib bereiken. Maar de levenslijn voor miljoenen Syriërs dreigt het slachtoffer te worden van een Russisch veto in de VN-Veiligheidsraad.