Extreme temperaturen

Miljoenen inwoners VS en Canada opnieuw getroffen door hittegolf

Parkopzichter Jennette Jurado maakt een foto van de hoge temperatuur in Death Valley, Californië. Beeld REUTERS
Parkopzichter Jennette Jurado maakt een foto van de hoge temperatuur in Death Valley, Californië.Beeld REUTERS

Miljoenen inwoners van Canada en de Amerikaanse staten langs de westkust hebben het afgelopen weekeinde opnieuw te maken gekregen met extreme temperaturen. Op meerdere plekken worden maatregelen genomen, zoals het sluiten van wegen en het afkondigen van evacuatie-orders. Vorige maand werd de Noord-Amerikaanse westkust ook al getroffen door een reeks warmterecords.

Redactie Trouw

Een groot deel van de regio gaat gebukt onder de hitte, die zich inmiddels ook verder landinwaarts verspreidt. Afgelopen weekeinde verspreidden de hoge temperaturen zich tot aan het westen van de Rocky Mountains.

Canada wordt nog steeds geteisterd door bosbranden. In de afgelopen twee dagen ontstonden nog eens vijftig branden. In totaal zijn er nu bijna driehonderd actieve bosbranden in de provincie British Columbia. De regering heeft nieuwe noodmaatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het vuur te voorkomen, zoals het deels stilleggen van het treinverkeer. Treinen veroorzaken regelmatig bosbranden doordat er vonken kunnen ontstaan tijdens het remmen.

Recordmetingen

In Las Vegas, in de Amerikaanse staat Nevada, werd zaterdag een recordtemperatuur van 47 graden Celsius geëvenaard. Slechts vier keer eerder werd deze temperatuur in de stad gemeten. Zondag (lokale tijd) zal de temperatuur naar verwachting maar een paar graden lager liggen. In Death Valley in Californië, vaak de heetste plek in de Verenigde Staten, werd zondag een recordtemperatuur van 54 graden bereikt. Op een thermometer buiten het bezoekerscentrum van Furnace Creek in het hart van Death Valley werd om 16.00 uur zelfs een temperatuur van 56 graden gemeten, maar volgens parkopzichter Jennette Jurado ligt de temperatuur daar altijd enkele graden hoger dan de officiële meting.

Toeristen en bezoekers van het park stapten net lang genoeg uit hun door airconditioning gekoelde auto's om snel een foto te kunnen nemen bij de thermometer.

Eind juni werden de westkust van de VS en Canada ook al getroffen door extreme temperaturen. Het was voor Noord-Amerika de warmste junimaand ooit gemeten, met hittegolven en warmterecords. In British Columbia werd toen op drie achtereenvolgende dagen het warmterecord verbroken. Het plaatsje Lytton werd door natuurbranden bijna volledig in de as gelegd.

Het plaatsje Lytton werd nagenoeg volledig in de as gelegd na de natuurbranden van 30 juni. Beeld AP
Het plaatsje Lytton werd nagenoeg volledig in de as gelegd na de natuurbranden van 30 juni.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden