Jemen

Miljoenen hongerige Jemenieten worden opnieuw gekort op rantsoen

Het eten dat mensen ontvangen bestaat vaak uit basisproducten zoals tarwebloem of rijst, en zonnebloemolie met extra vitamines.  Beeld ANP / EPA
Het eten dat mensen ontvangen bestaat vaak uit basisproducten zoals tarwebloem of rijst, en zonnebloemolie met extra vitamines.Beeld ANP / EPA

Miljoenen Jemenieten zijn afhankelijk van de voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma. Maar door een tekort aan geld worden de rantsoenen steeds kleiner.

Isabel Bolle

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN moet opnieuw de voedselrantsoenen die het aan miljoenen mensen in Jemen verstrekt gaan reduceren. Dat maakte de organisatie - het grootste voedselprogramma ter wereld - deze week bekend.

Het land van 30 miljoen mensen is door de jarenlange burgeroorlog sterk afhankelijk geworden van voedselhulp; ruim 13 miljoen Jemenieten vertrouwen op rantsoenen die ze van het WFP krijgen. Dat bestaat meestal uit basisproducten zoals tarwebloem, rijst, linzen of kikkererwten en zonnebloemolie met extra vitamine A en D. Maar door een tekort aan opgehaalde donaties, wereldwijde inflatie en voedseltekorten, onder andere veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, moet de organisatie de rantsoenen nu noodgedwongen beperken.

Vijf miljoen Jemenieten zullen voortaan nog minder dan de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid eten ontvangen, en acht miljoen nog maar een kwart. Daarnaast worden ook investeringen in de landbouwinfrastructuur van Jemen, dat de voedselonzekerheid in het land moet tegengaan, en voedingsprogramma’s voor scholieren geschrapt, wat volgens het WFP nog eens vier miljoen mensen zal raken.

De wereldwijde voedselcrisis wordt verder verergerd door de oorlog in Oekraïne.  Beeld ANP / EPA
De wereldwijde voedselcrisis wordt verder verergerd door de oorlog in Oekraïne.Beeld ANP / EPA

Voor steeds meer mensen dreigt honger

Het is niet de eerste keer dat Jemenieten noodgedwongen worden gekort op hun rantsoen; in januari werd de voedselhulp aan miljoenen mensen al verlaagd. In mei waarschuwde het WFP dat er opnieuw gesneden zou moeten worden door een tekort aan geld. Internationale donoren hebben dit jaar slechts een kwart toegezegd van de twee miljard dollar die nodig is om voldoende eten te verzorgen voor iedereen in het land.

Naast het tekort aan donorgeld komen hulporganisaties als het WFP nu ook in de knel door de oorlog in Oekraïne. De graantekorten zorgen voor stijgende prijzen, en voor sommige producten, zoals zonnebloemolie, was Oekraïne de belangrijkste leverancier. Hierdoor wordt het steeds duurder om voedselhulp te leveren.

Door de steeds kleiner wordende rantsoenen komen steeds meer mensen in de gevarenzone van de hongersnood. “Elke keer dat we de hoeveelheid eten reduceren, weten we dat nog meer mensen, die al honger en voedselonzekerheid hebben, zich bij de rangen zullen aansluiten van de miljoenen die aan het verhongeren zijn”, waarschuwde Corinne Fleischer, de regionaal directeur van het Midden-Oosten voor het WFP, al eerder dit jaar.

“Maar de drastische omstandigheden vereisen drastische maatregelen. We moeten onze beperkte middelen oprekken en prioriteiten stellen, en ons focussen op de mensen die in de meest kritieke toestand verkeren”.

De humanitaire crisis in Jemen wordt onder andere door de VN omschreven als de
De humanitaire crisis in Jemen wordt onder andere door de VN omschreven als de "ergste humanitaire ramp ter wereld".Beeld ANP / EPA

Miljoenen mensen zijn ontheemd

De situatie in Jemen wordt door de VN omschreven als de ergste humanitaire ramp ter wereld. Naar schatting zijn er sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 al meer dan 350.000 doden gevallen, zijn miljoenen mensen ontheemd, en lijkt een einde van het conflict nog ver weg. Een tijdelijke wapenstilstand tussen de strijdende partijen houdt tamelijk stand, maar op concrete vredesonderhandelingen is voorlopig nog weinig zicht.

Lees ook:

‘Door Oekraïense havens te blokkeren wakkert Rusland een wereldwijde voedselcrisis aan’

Rusland zet honger in als oorlogswapen. Dat zei de Duitse minister van buitenlandse zaken donderdag in een toespraak aan de Verenigde Naties.

In het door oorlog geteisterde Jemen dreigt een olieramp die zijn weerga niet kent

Peter-Derrek Hof is bijna twee jaar ambassadeur in Jemen. Het is een bewogen tijd. Het voorkomen van een olieramp rondom de ‘tikkende tijdbom’ FSO Safer staat bovenaan zijn lijstje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden