Controle aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

UpdateCoronavirus in het buitenland

Miljardeninjectie economie EU om coronavirus, landen gooien hun grenzen dicht

Controle aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.Beeld AFP

Lees in dit bericht het laatste corona-nieuws vanuit het buitenland.

Duitsland start grenscontroles

Duitsland is begonnen met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reizigers die geen goede reden hebben om Duitsland binnen te gaan, worden aan de grens geweigerd. Mensen die de grens over moeten voor hun werk worden wel toegelaten. Ook gaat het vervoer van goederen gewoon door.

De politie liet maandagochtend vrachtwagens door aan de grens bij het Duitse Kiefersfelden en Kufstein in Oostenrijk. Agenten hielden wel alle personenauto’s staande en spraken met de bestuurders. Na het eerste half uur waren al zo’n tien voertuigen teruggestuurd. Een verkeerschaos bleef uit.

Minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) zegt dat periodiek bekeken moet worden welke maatregelen noodzakelijk zijn. Dat betekent volgens Duitse media dat de mogelijkheid bestaat dat er ook nog extra controles komen aan de grens met andere buurlanden, zoals Nederland.

De Franse president Emmanuel Macron is boos dat landen eenzijdig grenscontroles invoeren tegen de verspreiding van het coronavirus. Hij heeft zijn ongenoegen daarover uitgesproken in een telefonische onderhoud met bondskanselier Angela Merkel, EU-president Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Macron kreeg bijval van de Europese Commissie. Het sluiten van grenzen is niet de beste manier om het virus in te dammen, aldus Brussel.

Zwaarste krimp in dertig jaar in Chinese economie

De Chinese industrie en detailhandel zijn in de eerste twee maanden van dit jaar keihard geraakt. Uit maandag gepubliceerde cijfers van de Chinese overheid blijkt dat de productie in de industrie in januari en februari met 13,5 procent is gekrompen op jaarbasis. Dat is de zwaarste krimp in bijna dertig jaar en een veel sterkere afname dan economen hadden verwacht. 

Daarnaast is de werkloosheid in China gestegen naar het recordniveau van 6,2 procent. Er wordt verwacht dat China, de tweede economie van de wereld, in het eerste kwartaal krimp zal laten zien. Dat zou voor het eerst sinds 1989 zijn. Wel wordt verwacht dat de economische activiteit in China zelf de komende tijd weer voorzichtig gaat aantrekken door de maatregelen van Peking om het virus in te dammen en de economie te stimuleren.

Ook New York sluit scholen en horeca

Ook in New York worden scholen en horeca gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgemeester Bill de Blasio maakte zondagavond bekend dat de drastische maatregel vanaf dinsdag 09.00 uur lokale tijd gaat gelden voor de stad met 8 miljoen inwoners.

‘Dit is geen gemakkelijk besluit’, aldus De Blasio op Twitter. ‘Deze plekken vormen het hart en ziel van onze stad, en zijn onderdeel van wat het betekent om een New Yorker te zijn. Maar onze stad wordt geconfronteerd met een ongekende dreiging en we moeten reageren met een oorlogsmentaliteit.’

Het openbare schoolsysteem van New York met zo’n 1 miljoen studenten wordt stilgelegd tot 20 april. De burgemeester gaf scholen de opdracht een plan te maken over het aanbieden van opvang voor kinderen van ouders met ‘essentiële beroepen’, zoals in de gezondheidszorg. Ook nachtclubs, bioscopen, theater- en concertzalen sluiten hun deuren. Restaurants, bars en cafés moeten eveneens dicht, maar het afhalen of bestellen van eten mag wel blijven doorgaan.

Vijf mensen overleden in New York aan het longvirus. In de Verenigde Staten zijn meer dan 3700 mensen besmet. Op veel plaatsen, zoals in de staat Washington, is al besloten winkels, bars en restaurants op slot te doen en evenementen af te gelasten. In Las Vegas sluit een aantal grote casino’s voor twee weken.

China voorbijgestreefd

Voor het eerst is het aantal sterfgevallen en besmettingen als gevolg van het coronavirus in alle andere landen samen hoger dan in China, waar de virusuitbraak ontstond. Dit blijkt maandag rond 02.30 uur uit een grafiek van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit.

Wereldwijd zijn de infecties gegroeid tot meer dan 86.000, terwijl het aantal gevallen in China maandag 81.000 bedraagt. Het aantal sterfgevallen buiten China is gestegen tot 3241, terwijl het aantal sterfgevallen in China 3208 bedraagt (exclusief vier gevallen in Hong Kong en een in Taiwan). De stijging van het aantal besmettingen en sterfgevallen zet in landen buiten China de komende dagen waarschijnlijk door, terwijl die in China verder afvlakt.

De nationale gezondheidscommissie gaat ervan uit dat de piek van de epidemie in China voorbij is.

Argentinië sluit grenzen 

De Argentijnse overheid heeft zondag aangekondigd dat de grenzen op slot gaan. Buitenlanders mogen de komende vijftien dagen het land niet binnen. Die maatregel moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

‘Alle gevallen van besmettingen zijn van buitenaf ons land binnen gekomen en we moeten er alles aan doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan’, verklaarde president Alberto Fernandez op een persconferentie. ‘Niemand zal nog Argentinië binnen kunnen, behalve Argentijnen zelf of buitenlanders die in Argentinië wonen.’

Verder kondigde de president aan dat alle onderwijsinstellingen tot 31 maart gesloten blijven, net zoals theaterzalen en bioscopen. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in het land 45 gevallen van het coronavirus gemeld. Er vielen al twee doden.

Dodental in VS door corona nu 63

Het dodental door het coronavirus is zondag in de Verenigde Staten opgelopen tot 63. Bovendien kwamen er 430 nieuwe besmettingsgevallen bij, waardoor de teller op 3373 kwam.

De Amerikanen bereiden zich voor op een ‘great shutdown’ in de strijd tegen verspreiding van het longvirus. Op veel plaatsen is al besloten winkels, bars en restaurants te sluiten en evenementen af te gelasten. Velen menen dat de VS op zeer korte termijn qua maatregelen landen als Italië, Spanje en Frankrijk achterna gaat. Daar blijven alleen supermarkten, apotheken en bedrijven open die in de belangrijkste levensbehoeften voorzien.

Vicepresident Mike Pence liet zijn landgenoten zondag weten dat ze binnen enkele dagen in meer dan 2000 laboratoria terecht kunnen om zich te laten testen en dat er maandag aangepaste richtlijnen komen in de strijd tegen corona. Hij zei tegen verslaggevers in het Witte Huis bovendien dat president Donald Trump de gouverneurs van de Amerikaanse staten maandag zal bijpraten over uitbreiding van de testmogelijkheden nu de gezondheidscrisis wereldwijd snel escaleert.

Federal Reserve verlaagt rente opnieuw 

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente opnieuw verlaagd als maatregel tegen de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het belangrijkste rentetarief van de koepel van centrale banken gaat met 1 procentpunt omlaag en ligt nu tussen de 0 en 0,25 procent. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Ook herstart de Fed zijn opkoopprogramma voor obligaties. Lees hier onze analyse over de gevolgen van de rentedaling voor de economie.

Dodental door coronavirus loopt in Frankrijk op tot 127

Het dodental door toedoen van het nieuwe coronavirus is in Frankrijk met 36 opgelopen tot 127. Dat heeft het nationaal bureau voor de volksgezondheid (ANSP) zondagavond bekendgemaakt. Er zijn nu 5423 besmettingsgevallen geregistreerd sinds januari. Zaterdag waren dat er 4499.

Deze toename van sterfgevallen en nieuwe coronapatiënten is in verhouding de grootste sinds het longvirus de kop opstak in Frankrijk. De regering nam zaterdag drastische maatregelen om verdere verspreiding een halt toe te roepen. Het land gaat maandag grotendeels op slot. Alleen de echt essentiële ondernemingen, waaronder supermarkten en apotheken, blijven open.

Recordaantal sterfgevallen in Italië

Italië heeft zondag een recordaantal sterfgevallen door het coronavirus gemeld. In de afgelopen 24 uur overleden 368 personen door de ziekte Covid-19. 

In totaal zijn in het zwaarst door de pandemie getroffen Europese land nu 1809 patiënten bezweken. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft de dienst bescherming bevolking bovendien meer dan 3500 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Daarmee naderde de teller de 25.000. Ruim 2300 van de geïnfecteerden is genezen verklaard.

In de regio Lombardije, de grootste Italiaanse brandhaard van het longvirus, nam het dodental met 252 toe tot 1218. Er kwamen bijna 1600 besmette personen bij, waardoor het totaal de 13.250 overschreed. Opmerkelijk was dat zaterdagavond en zondag slechts 25 slachtoffers op de intensive care terechtkwamen. Tot dusver ging het gemiddeld om 45 mensen per dag.

De minister van Volksgezondheid van Lombardije, Giulio Gallera, vond die meevaller geen reden voor optimisme gezien de andere, nog altijd verontrustende cijfers. "De situatie blijft moeilijk in Lombardije".

Recordaantal doden in Iran

Ook in Iran stierven in een dag een recordaantal mensen. Het aantal doden in Iran door het nieuwe coronavirus is met 113 gestegen naar 724. Het gaat om het hoogste aantal doden in een dag. “Mensen moeten al hun reizen annuleren en thuisblijven, zodat we de komende dagen de situatie kunnen zien verbeteren”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De woordvoerder zei ook dat het aantal besmette gevallen gestegen is met 1209 naar 13.938. “Het goede nieuws is dat meer dan 4590 van de totale bevestigde gevallen zijn hersteld”, voegde hij eraan toe.

De provincie Teheran telde het hoogste aantal nieuwe infecties met 251 nieuwe gevallen. De uitbraak in Iran is een van de dodelijkste buiten China.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden