NieuwsFrankrijk
Militairen stoken vuurtje op in steeds rechtser Frankrijk
Na de gepensioneerde generaals, beweren nu ook actieve militairen dat Frankrijk op de rand van een burgeroorlog staat.
Iets meer dan twee weken geleden baarden enkele tientallen generaals buiten dienst opzien met een open brief. Als het roer niet snel omgaat, schreven ze, dan zinkt het land weg in chaos en is ingrijpen door het leger onvermijdelijk. Nu krijgen zij steun van een aantal nog actieve collega’s.
De brief die de laatsten afgelopen maandag publiceerden is nog steviger van toon, alleen is de afzender dit keer anoniem. De regering is ‘laf en hypocriet’ zo staat er, omdat het de senioren straft voor een interventie waaruit alleen maar gezond verstand spreekt: ‘De burgeroorlog broeit in Frankrijk, en dat weet u heel goed.’
‘Onze steden en dorpen vallen ten prooi aan geweld’, vervolgen de geheimzinnige auteurs die en passant een progressief discours over diversiteit en racisme op de korrel nemen. ‘Haat tegen Frankrijk en zijn geschiedenis is de norm geworden in het publieke debat.’
‘Laten we het beestje bij de naam noemen’, reageerde premier Jean Castex. ‘Dit is een extreemrechtse tekst.’ Ook de minister van defensie reageerde getergd: ‘Dat vocabulaire, de verwijzingen, dat is allemaal typisch extreemrechts’.
Een reeks ernstige geweldsincidenten
Marine Le Pen, kandidaat voor de presidentsverkiezingen volgend jaar mei namens het Rassemblement National (RN), kiest daarentegen opnieuw nadrukkelijk partij voor de militairen. Le Pen hekelt de ‘minachting’ van Castex en Parly voor de publieke opinie die de laatste weken werd geschokt door een reeks ernstige geweldsincidenten. Zo werd zondag politieman Éric Masson, doodgeschoten in Avignon door een drugscrimineel tijdens een eenvoudige identiteitscontrole, massaal herdacht.
“Miljoenen Fransen zijn het eens met de constatering van de militairen”, verklaarde een zelfverzekerde Le Pen tegen de TV-zender BFM. “Iedereen ziet wat er gebeurt, alleen de regering kijkt nog weg.”
Nieuw is dat ook een kopstuk van de centrumrechtse formatie Les Républicains (LR) de rebelse militairen prijst. Volgens Europarlementariër François-Xavier Bellamy slaan zij ‘de spijker op de kop met een diagnose die is gevoed door de praktijk’.
Een serieuze filosoof
Dat een serieuze filosoof als Bellamy zich solidair verklaart met de brief toont hoezeer Frankrijk naar rechts is opgeschoven. Een grote meerderheid van de kiezers van zijn partij (71 procent) steunt de militairen. Bij de kiezers van Le Pen is dat 86 procent.
Alle linkse partijen samen zijn op dit moment goed voor ongeveer 30 procent van de stemmen, een historisch dieptepunt. De reden van die zwakke score is dat links geen aanbod heeft dat aansluit bij de vraag. De kiezers willen in meerderheid minder immigratie en meer veiligheid. Vandaar ook dat president Emmanuel Macron al geruime tijd geleden zijn koers naar rechts heeft verlegd.
Ook een gentleman als Michel Barnier (LR), de voormalige brexit-onderhandelaar namens de EU, heeft zijn zinnen gezet op het Élysée. Hij weet dat wie niet alle ballen over rechts speelt, kansloos is. Barnier pleit daarom voor een moratorium van drie tot vijf jaar op immigratie. Die periode zou hij gebruiken om te zien hoe Frankrijk weer greep op de eigen grenzen kan krijgen: taking back control zogezegd.
Lees ook:
Duizenden militairen en ex-generaals in Frankrijk waarschuwen voor een burgeroorlog.
De Franse minister van defensie Florence Parly zint op maatregelen tegen een groep reactionaire ex-militairen. Dit gezelschap waarschuwt voor een burgeroorlog die hun nog actieve collega’s zou dwingen om in actie te komen.