Politieke crisis

Militairen moeten de orde op de Salomonseilanden herstellen

Australische militairen in hoofdstad Honaria. Meerdere landen stuurden troepen om de rust op de Salomonseilanden te helpen herstellen. Beeld AP
Australische militairen in hoofdstad Honaria. Meerdere landen stuurden troepen om de rust op de Salomonseilanden te helpen herstellen.Beeld AP

Australië en andere landen in de regio sturen militairen naar de Salomonseilanden, om te helpen daar de orde te herstellen.

Ghassan Dahhan

De Salomonseilanden worden sinds een week geteisterd door onrust en een grote politieke crisis. Bij onlusten op de eilandengroep in de Stille Oceaan zijn al vier mensen om het leven gekomen. Ook regionale grootmachten roeren zich. Australië, Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea hebben inmiddels ordetroepen gestuurd om de rust te herstellen.

Het geweld op de Salomonseilanden begon nadat activisten uit de provincie Malaita – de meest bevolkte regio van de eilandengroep – naar de hoofdstad Honiara waren getrokken. Activisten van de groep Malaita voor Democratie (MvD) demonstreerden voor het parlementsgebouw en eisten dat premier Manasseh Sogavare hun tegemoet zou komen.

Verwaarloosd door de regering

Zij waren onder meer woedend over zijn besluit om Taiwan niet langer als onafhankelijke staat te erkennen en de betrekkingen met China aan te halen. Kort daarna bestormden demonstranten het parlementsgebouw en braken er ongeregeldheden uit.

Demonstranten plunderden winkels – met name in Chinatown – en al snel voegden zich ook veel armere inwoners uit de arme buitenwijken van de hoofdstad Honaria bij de rellen, zeggen ooggetuigen. De politie werd overmand door de relschoppers. Bij de rellen zijn uiteindelijk meer dan honderd mensen opgepakt en er werden meerdere gebouwen in brand gestoken. Volgens premier Sogavare is de schade opgelopen tot ongeveer 200 miljoen dollar.

In Malaita heerst niet alleen onvrede over de nieuwe banden tussen China en de Salomonseilanden, maar ook over de economische verwaarlozing door de centrale regering. Premier Sogavare wil geen toezeggingen doen: hij zei dat alle problemen in het parlement besproken moeten worden, en niet op straat.

Australië: ‘We kiezen geen partij’

Uit angst dat de protesten zouden overslaan, riep Sogavare vorige week de hulp in van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Fiji. Australië stuurde daarop honderd militairen naar de Salomonseilanden; Papoea-Nieuw-Guinea stuurde er vijftig en dinsdag zullen er nog vijftig uit Fiji arriveren. De rust is grotendeels hersteld.

Australië en de Salamonseilanden hebben in 2017 een verdrag gesloten, waardoor Australische veiligheidstroepen snel ingezet kunnen worden bij noodsituaties in de eilandengroep.

In de provincie Malaita zijn de mensen niet blij met de komst van de Australische troepen. Zij vinden dat nog altijd voorbij wordt gegaan aan de politieke eisen van de inwoners, en dat Australië partij kiest voor Sogavare. De Australische premier Scott Morrison reageerde zondag ook op de kritiek uit Malaita: “We kiezen geen partij in deze geschillen, noch hebben wij een standpunt over de keuzes van andere landen over hun diplomatieke betrekkingen”.

Sogavare geeft ‘buitenlandse machten’ de schuld

De premier van de provincie Malaita, Daniel Suidani, was fel tegen het besluit van premier Sogavare om de banden met China aan te halen ten koste van die met Taiwan. Suidani geldt als fel pro-Taiwan, en onderging in mei nog een medische behandeling in Taipei. Hij had onlangs ook alle Chinese bedrijven uit zijn provincie laten verwijderen, en hulpgeld van Amerika geaccepteerd. Sogavare zei in een toespraak dat ‘buitenlandse machten’ mogelijk achter de onlusten zitten, maar noemde daarbij geen namen.

Taiwan ontkent iets te maken te hebben met de ongeregeldheden. De Chinese regering liet weten dat de pogingen van andere landen om de banden tussen China en de Salomonseilanden te ondermijnen ‘zinloos’ zijn. De Verenigde Staten zeggen bezorgd te zijn over het geweld, en steunen tegelijkertijd het snelle herstel van de orde door de autoriteiten.

Lees ook:

Nieuw defensiepact tegen China zet kwaad bloed

Amerikanen, Britten en Australiërs sluiten een nieuwe militaire overeenkomst. China reageert furieus, net als Frankrijk.

Taiwanese minister is bezorgd: ‘We moeten permanent voorbereid zijn op een Chinese invasie’

China streeft naar hereniging met Taiwan, dat in de praktijk zelfstandig is. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken Joseph Wu is bezorgd over een mogelijke Chinese invasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden