Wapens

Militaire uitgaven blijven wereldwijd stijgen

Chinese militairen zwaaien collega's van de marine uit in de haven van Qingdao. Beeld Reuters
Chinese militairen zwaaien collega's van de marine uit in de haven van Qingdao.Beeld Reuters

De coronacrisis leidt wereldwijd nog niet tot bezuinigingen op defensie. Bijna alle landen gaven in 2020 meer geld uit aan wapens.

Ondanks de coronacrisis zijn de militaire uitgaven vorig jaar wereldwijd opnieuw gestegen. In totaal ging er 1981 miljard dollar (ruim 1600 miljard euro) naar defensie, een stijging van 2,6 procent vergeleken met 2019, zo meldt de Zweeds onderzoeksinstelling Sipri in haar jongste rapport.

“Vanwege de pandemie zou je verwachten dat militaire uitgaven af zouden nemen. Maar het is mogelijk om met enige zekerheid te concluderen dat Covid-19 geen significante invloed heeft gehad op wereldwijde militaire uitgaven, in ieder geval niet in 2020”, zegt Diego Lopes da Silva, een van de onderzoekers achter het rapport.

“Het kan nog een paar jaar duren voor het volledige effect van de pandemie op de militaire uitgaven zichtbaar wordt”, meldt Alexandra Marksteiner van Sipri. De uitgaven aan wapens en defensie liggen in de meeste landen vast in langlopende budgetten. De gevolgen van de financiële crisis in 2008 werden pas drie jaar later zichtbaar in de militaire uitgaven, aldus de onderzoekers.

China geeft steeds meer geld uit aan wapens en defensie

Maar de eerste tekenen wijzen niet direct op lagere budgetten. De plannen van de Amerikaanse president Joe Biden wijzen op een gestage toename van de uitgaven, net als de Chinese begroting voor dit jaar. De oplopende spanningen tussen de VS en China, de nummers een en twee die samen goed zijn voor meer dan de helft van alle militaire uitgaven ter wereld, drijft het wereldtotaal op.

Bijna alle landen gaven in 2020 meer geld uit aan wapens en verdedigingssystemen, al werden sommige plannen wel enigszins beperkt. Zo verhoogde Rusland de uitgaven met 2,5 procent tot 61,7 miljard dollar. Dat was een stuk minder dan de geplande toename van 6,6 procent in het budget voor 2020. Brazilië besteedde als een van de weinige landen minder geld aan militaire zaken en daardoor daalden zelfs de totale uitgaven in Latijns-Amerika.

China was van de militaire grootmachten de enige waar het budget achterbleef bij de economische groei. Die was meer dan 2 procent, terwijl de militairen uitgaven stegen met 1,9 procent. Daarmee geeft China nu al 26 jaar steeds meer geld uit aan wapens en defensie.

De erfenis van Trump

In vrijwel alle andere landen kromp de economie vorig jaar, terwijl de militaire uitgaven bleven toenemen. De Verenigde Staten waren het land met het hoogste defensiebudget: dat steeg met 4,4 procent naar 778 miljard dollar. Dit was het derde jaar op rij dat de Amerikaanse uitgaven groeiden, een erfenis van ex-president Donald Trump, na zeven jaar van dalende budgetten onder zijn voorganger Barack Obama.

Na de VS en China waren India, Rusland en het Verenigd Koninkrijk de landen die het meest uitgaven aan militaire zaken. Bijna alle Navo-landen gaven meer geld uit aan defensie. In Afrika ten zuiden van de Sahara namen de verschillen tussen landen toe. Nigeria, Tsjaad en Oeganda verhoogden hun militaire uitgaven sterk, met tientallen procenten ten opzichte van 2019.

Lees ook:

Peking showt nieuwe drones en raketten voor de zeventigste verjaardag van de volksrepubliek

China liet indrukwekkend wapentuig zien tijdens de parade voor de zeventigste verjaardag van de volksrepubliek. President Xi zet de militaire opbouw gestaag voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden