Vrij

Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

Een gevangenisofficier controleert het verkeer terwijl gevangenen worden vrijgelaten nadat ze amnestie hebben gekregen buiten de Insein-gevangenis in Yangon.  Beeld EPA
Een gevangenisofficier controleert het verkeer terwijl gevangenen worden vrijgelaten nadat ze amnestie hebben gekregen buiten de Insein-gevangenis in Yangon.Beeld EPA

Het militaire regime in Myanmar heeft zaterdag ruim 23.000 gevangenen vrijgelaten. Ze kregen volgens de gevangenisdienst amnestie in het kader van een nationale feestdag, het Myanmarees Nieuwjaar.

Redactie Trouw

Het Myanmarees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd, maar volgens tegenstanders van de junta is er geen reden voor feest. Activisten hebben opgeroepen de festiviteiten helemaal af te blazen en door te gaan met acties tegen de militairen. Die grepen begin februari de macht en arresteerden regeringsleider Aung San Suu Kyi en duizenden andere mensen.

De autoriteiten hebben voor zover bekend geen grote aantallen pro-democratische activisten laten gaan. “Het gaat vooral om gevangenen die al voor februari vastzaten, maar ook om mensen die later zijn vastgezet”, zei een woordvoerder van de gevangenisdienst. Die kon niet in detail treden over wie precies zijn vrijgekomen.

Demonstraties

In Myanmar wordt al weken gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Veiligheidstroepen drukken protesten met veel geweld de kop in. Activisten zeggen dat daarbij zeker 728 doden zijn gevallen. De autoriteiten maken volgens de activistische Vereniging voor Hulp aan Politieke Gevangenen (AAPP) ook nog jacht op 832 mensen die worden gezocht vanwege hun betrokkenheid bij protesten.

Het gaat onder meer om zo’n 200 mensen die worden gezocht voor het zaaien van verdeeldheid binnen de strijdkrachten, iets wat bestraft kan worden met drie jaar cel. Ook bekende Myanmarezen die kritiek hebben op de coup zijn hun leven niet zeker. De autoriteiten zouden zaterdag regisseur Christina Kyi en acteur Zenn Kyi hebben opgepakt toen ze in Yangon op het vliegtuig naar Thailand wilden stappen.

Lees ook:

Coup verdeelt boeddhistische monniken in Myanmar: ‘De jongeren willen actie, de ouderen niet’

Anders dan bij de demonstraties in 2007 zijn de boeddhistische monniken nu minder massaal aanwezig bij de protesten in Myanmar. ‘Er zijn helaas monniken die niet begrijpen wat er aan de hand is.’

Na bloedig weekend ligt het aantal gedode demonstranten in Myanmar op 700

Wederom was er sprake van een bloedig weekend in Myanmar. Volgens een lokale actiegroep schoot het leger met scherp op demonstranten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden