Afvalwater

Milieuactivisten in Cambodja wacht zware straf wegens majesteitsschennis

Milieuactivist Sun Ratha (L) na haar arrestatie in Phnom Penh. Mensenrechtenorganisaties zien de zaak tegen haar en nog twee andere activisten als een teken dat de Cambodjaanse overheid campagne voert tegen activisten. Beeld EPA
Milieuactivist Sun Ratha (L) na haar arrestatie in Phnom Penh. Mensenrechtenorganisaties zien de zaak tegen haar en nog twee andere activisten als een teken dat de Cambodjaanse overheid campagne voert tegen activisten.Beeld EPA

Drie milieu-activisten zijn in Cambodja aangeklaagd wegens samenspannen tegen de overheid en majesteitsschennis. Er hangen hun celstraffen van vijf tot tien jaar boven het hoofd.

Sun Ratha (26), Ly Chandaravuth (22) en Yim Leanghy (32) werden op 16 juni opgepakt, toen ze opnames maakten van het lozen van afvalwater in de rivier Tonle Sap, in de hoofdstad Phnom Penh. Dat zou gebeurd zijn in de buurt van het koninklijk paleis, een mogelijke verklaring voor de aanklacht van majesteitsschennis.

De aanklager heeft tegen de Britse omroep BBC gezegd dat de drie ‘de koning hebben beledigd’, al is niet duidelijk hoe dat gebeurd zou zijn. Cambodja kent sinds 2018 een strenge wet tegen het beledigen van leden van het koninklijk huis.

Mother Nature

De drie activisten zijn lid van de milieuorganisatie Mother Nature. Vorige maand werden vijf andere leden al veroordeeld tot celstraffen variërend van achttien tot twintig maanden na een protest tegen het dempen van een meer. Alejandro Gonzalez-Davidson, de oprichter van Mother Nature, werd toen bij verstek veroordeeld. De Spanjaard is in 2015 het land uitgezet na een milieuprotest. Hij is nu opnieuw aangeklaagd. Vorig jaar en begin dit jaar zijn ook activisten aangeklaagd die protesteerden tegen ontbossing.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch (HRW) en het lokale Licadho verzetten zich tegen de nieuwe aanklacht. HRW-vertegenwoordiger in Azië Phil Robertson noemt die ‘absurd’. Ook buitenlandse overheden hebben protest aangetekend. De Verenigde Staten hebben na de arrestatie van de drie financiële steun aan Cambodja voor milieumaatregelen stopgezet. Het geld, circa 100 miljoen dollar, gaat nu naar lokale groepen.

Lees ook:

In Phnom Penh verdwijnt het ene na het andere meer en daar zijn de Cambodjanen de dupe van

De meren van Phnom Penh worden één voor één gedempt. Duizenden Cambodjanen zijn de pineut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden