Migrantenkampen bij grens tussen Polen en Wit-Rusland ontruimd

Assistent van de president, Yuri Karaev kijken toe terwijl migranten in het logistieke centrum aankomen bij checkpoint Kuznitsa op de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Beeld AP
Assistent van de president, Yuri Karaev kijken toe terwijl migranten in het logistieke centrum aankomen bij checkpoint Kuznitsa op de grens tussen Wit-Rusland en Polen.Beeld AP

De Wit-Russische autoriteiten hebben de twee grootste migrantenkampen aan de grens met Polen ontruimd. Dat bevestigt de Poolse grenswacht, die stelt dat de mensen die in de kampen verbleven waarschijnlijk door Wit-Rusland zijn ondergebracht in een nabijgelegen magazijn. Datzelfde meldde staatspersbureau Belta eerder op dag.

ANP

Volgens een woordvoerder van de Poolse grenswacht loopt het duidelijk leeg in het grensgebied, maar zijn er nog steeds groepen migranten die op andere plekken de oversteek willen maken. De afgelopen weken hebben honderden mensen dagelijks geprobeerd Polen te bereiken bij de zwaarbewaakte grens. Daarbij raakten zij regelmatig slaags met de duizenden militairen die door Warschau naar de grens zijn gestuurd.

De ontruiming van de migrantenkampen volgt op intensief en ongebruikelijk diplomatiek overleg. De Duitse bondspresident Angela Merkel belde deze week twee keer met Loekasjenko, die normaal gesproken wordt gemeden door Europese leiders.

Europese landen beschuldigen het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko ervan een migrantencrisis te orkestreren, uit vergelding voor Europese sancties. Mensen konden zonder problemen naar het land vliegen, maar stuitten in de vrieskou bij de bosrijke grens met Polen op militairen en prikkeldraad. Zeker elf migranten zouden zijn overleden.

Volgens Belarus zijn er nu zo’n 7000 migranten in het land. De regering stelt voor dat er 5000 teruggaan naar hun land, en dat de EU er 2000 opneemt. De Duitse regering reageerde echter “niet te buigen voor de druk” en geen migranten op te nemen. De Europese Commissie stelde eerder dat er niet met Loekasjenko onderhandeld kan worden over de situatie van de mensen aan de grens.

Eerder op donderdag haalde Irak honderden landgenoten op uit Wit-Rusland. Zij gaan vrijwillig terug, omdat het ze niet lukt Polen binnen te komen en daarmee de Europese Unie te bereiken. Een toestel van Iraqi Airways nam zo’n 400 migranten mee naar Erbil en Bagdad.

Lees ook:

Polen wil hulp van iedereen bij het bestrijden van de crisis aan zijn grens – behalve van de EU

In het naargeestige spel tussen Wit-Rusland en de EU probeert Polen zelf de regie te houden over de grens. Het land neemt wel Britse hulp aan en vraagt ook om Amerikaanse inmenging. De EU, met al haar regels, staat aan de zijlijn.

Polen vreest dat migratiecrisis aan grens nog maanden duurt

Polen vreest dat de migratiecrisis bij de grens met Wit-Rusland maanden, zo niet jaren, kan voortduren. “We moeten ons erop voorbereiden dat de situatie aan de Wit-Russische grens niet snel zal worden opgelost”, zei defensieminister Mariusz Blaszczak woensdag op de radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden