null Beeld

MegastadRio de Janeiro

Miezerige sliertjes voor het WK in Qatar

Wies Ubags

‘Kijk hoe wij de straat in 2010 versierden. We verloren toen, maar het was mooi in de straat.” Mijn buurvrouw Gratia babbelt nostalgisch in de buurtapp met buurman Rafael over het wereldkampioenschap voetbal. Ze post een foto van een zee van plastic velletjes, die samen de Braziliaanse vlag vormden en als een plafond boven de straat hingen.

Nu hangen in diezelfde straat, tweehonderd meter van mijn huis, miezerige sliertjes met de kleuren geel en groen, de belangrijkste van de Braziliaanse vlag, die kennelijk moeten aangeven dat het WK in Qatar is begonnen. Niemand lijkt enthousiast, hoewel Brazilië volgens kenners een van de favorieten is.

Als er mensen in shirts van Braziliës nationale team lopen, heb je altijd de twijfel of het niet aanhangers van de radicaal-rechtse president Bolsonaro zijn. Die verloor in oktober nipt de verkiezingen en zijn fanatiekste volgelingen, gehuld in groen en geel en vaak een vlag om zich heen gebonden, blokkeren nog steeds wegen. Ze kamperen bij legerkwartieren om de strijdkrachten ervan te overtuigen dat ze de macht moeten grijpen om te voorkomen dat de sociaaldemocraat Lula, de winnaar van de verkiezingen, op 1 januari wordt beëdigd.

Nee, dan de rood-zwarte shirts van Flamengo, Rio’s sterkste club op dit moment, die fans heeft door het hele land. Flamengo won de landstitel en een paar weken daarna een van de belangrijkste toernooien in Zuid-Amerika, de Copa Libertadores. De hele stad loeide bij elk doelpunt en joelde bij elke succesvolle manoeuvre of goal van de tegenpartij. Als Flamengo speelt kun je je kat of hond maar beter dicht bij je houden, want er gaat ongelooflijk veel vuurwerk de lucht in om de emoties verder op te pompen.

Flamengo bouwde, om zijn spelers te eren, een feestje dat vreselijk uit de hand liep. Winkels werden geplunderd, de politie moest in allerijl achter gestolen wasmachines aan. Een van de helden van de club is de speler Gabriel Barbosa, beter bekend als Gabigol, die in Qatar niet aantreedt, wat zijn fans bondscoach Tite niet vergeven.

Een inwoonster van Rio de Janeiro loopt langs een muurschildering van het Braziliaanse elftal.   Beeld AFP
Een inwoonster van Rio de Janeiro loopt langs een muurschildering van het Braziliaanse elftal.Beeld AFP

Het probleem is dat veel spelers van het nationale elftal in het buitenland spelen. Braziliës voetballiefhebbers zijn hun emotionele band met de kanaries de laatste jaren kwijtgeraakt. Dat begon al in 2014, toen het WK in Brazilië werd gehouden en dat een spetterend feest had moeten worden. Veel mensen protesteerden tegen de dure stadions die werden gebouwd en in de herinnering van de supporters leeft vooral de fatale halve finale tegen Duitsland voort, die Brazilië met 7-1 verloor.

Trots zijn de mensen op de club en spelers uit hun eigen stad, zoals Corinthians in São Paulo, dat een politiek linkse supportersvleugel heeft, Somos Democracia (Wij zijn democratie). Die verwierf een paar weken geleden een heldenstatus onder de tegenstanders van Bolsonaro. Supporters van Corinthians waren in verschillende deelstaten de straat op gegaan om een eind te maken aan de blokkades, zonder bloedvergieten en zelfs zonder vechtpartijen.

Alleen als Brazilië succesvol is tijdens dit wereldkampioenschap, zullen de Brazilianen misschien weer enthousiast worden over hun team en zal wellicht het groen-gele shirt als symbool voor de steun aan Bolsonaro aan kracht verliezen. Maar dan heb je kans dat bijvoorbeeld de Flamengo-fans een groen-geel shirt met het club-embleem erop kopen. Want dat is toch waar hun hart voor klopt.

PS In mijn vorige Megastad had ik het over onze buurtbakker, die opnieuw was uitgeschakeld door een bedrijfsongeval. Hij is er weer! Met metalen pennen door zijn onderarm, de held.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Lees ook:

De ongelooflijke stem van de bezemverkoper in Rio

De scharensliep, de tramrailsschoonmaker, de mandenvlechter, de bezemverkoper en de ambulante broodverkoper. In Rio de Janeiro komen de oude ambachten nog voorbij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden