Verkiezingsrace VS

Michelle Obama haalt hard uit naar Trump op Democratische Conventie

De voormalige first lady Michelle Obama tijdens de eerste dag van de Nationale Democratische Conventie. Beeld REUTERS
De voormalige first lady Michelle Obama tijdens de eerste dag van de Nationale Democratische Conventie.Beeld REUTERS

De voormalige first lady Michelle Obama heeft tijdens de eerste dag van de Nationale Democratische Conventie uitgehaald naar president Donald Trump. Volgens de vrouw van oud-president Barack Obama toont Trump een ‘gebrek aan empathie’ en is hij ‘de verkeerde president’ voor Amerika.

Redactie

“Het groeit hem boven het hoofd”, aldus Obama die maandag als laatste aan het woord kwam van een hele trits aan prominente Democraten. Maar ook dissidente Republikeinen spraken in video-opnames hun steun uit voor Joe Biden die later deze week officieel wordt aangewezen als presidentskandidaat. “Telkens als we naar dit Witte Huis kijken voor een beetje leiderschap of troost of enige schijn van standvastigheid, krijgen we in plaats daarvan chaos, verdeeldheid en een totaal en volkomen gebrek aan empathie”, aldus Obama die in haar toespraak opmerkelijk hard uithaalde naar de zittende president.

Politiegeweld

Maandag werd ook stilgestaan bij zwarte Amerikanen die het slachtoffer zijn geworden van het politiegeweld in Amerika. Daarvoor werd een moment van stilte aangekondigd door Philonise Floyd, de broer van George Floyd wiens dood in mei voor massale protesten zorgde.

De conventie wordt vanwege het coronavirus grotendeels online gehouden en is te zien op de grote televisiezenders van Amerika. De Democraten zouden eigenlijk in juli bijeenkomen, maar de conventie werd al snel na de uitbraak van het longvirus in de VS verplaatst naar augustus. De organisatie hoopte dat er dan meer mensen aanwezig konden zijn.

Bidens beoogde vicepresident Kamala Harris komt woensdag aan het woord en Biden zal donderdag nadat hij officieel is genomineerd als Democratische presidentskandidaat een toespraak houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden