Een betoger met een Winnie de Poeh-beer zaterdag bij de grote demonstratie in Boedapest. De Poeh-beer verwijst naar de Chinese president Xi Jinping, die volgens internetters qua gezichtsuitdrukkingen op hem lijkt. Beeld Reuters
Een betoger met een Winnie de Poeh-beer zaterdag bij de grote demonstratie in Boedapest. De Poeh-beer verwijst naar de Chinese president Xi Jinping, die volgens internetters qua gezichtsuitdrukkingen op hem lijkt.Beeld Reuters

Rondje EuropaHongarije

Met Winnie de Poeh ten strijde tegen de Chinese campus in Boedapest

In 2024 moet hij af zijn: de campus van Fudan University in Boedapest, de eerste campus van de prestigieuze Chinese universiteit binnen de grenzen van de Europese Unie. Prijskaartje: zo’n 1,8 miljard dollar – meer dan Hongarije in heel 2019 aan hoger onderwijs in het land uitgaf. De Hongaarse belastingbetaler betaalt een gedeelte, het overige bedrag wordt gefinancierd via een gigantische Chinese lening.

Het zijn allemaal dingen waarover ongenoegen groeit onder de Hongaarse bevolking. Afgelopen weekend gingen daarom duizenden mensen de straat op in Boedapest. Er werd geprotesteerd tegen de nieuwe campus, maar ook tegen de steeds hechtere relatie van de regering met China, gezien de staat van de mensenrechten in dat land.

Het lokale bestuur van de hoofdstad – die onder leiding van de linkse burgemeester Gergely Karácsony in handen is van de oppositie – bedacht daarnaast nog een andere, inventieve manier om te protesteren tegen de plannen: afgelopen week werd bekendgemaakt dat de straten rondom de nieuwe campus hernoemd zullen worden.

Koffie in de Dalai Lamastraat

Chinese studenten die vanaf 2024 vanuit de campus de stad willen gaan verkennen, kunnen dan zomaar linksaf de Bevrijd Hongkongstraat inslaan, een kopje koffie drinken in de Dalai Lamastraat, of boodschappen voor hun studentenkeuken doen in de Oeigoer-martelarenstraat. Zo zegt de hoofdstad op te komen voor mensenrechten in China. De Chinese regering zelf ontkent alle aantijgingen van schending daarvan.

De nationale regering van premier Viktor Orbán staat anders tegenover de situatie in China. Vorige maand was Hongarije het enige land dat een kritische EU-verklaring blokkeerde over China’s onderdrukking van de pro-democratiebeweging in Hongkong. De Hongaarse regering blokkeerde al meermaals zo’n verklaring, tot ongenoegen van de Hongaarse oppositie.

Pluche Poeh-beer

De demonstratie in Boedapest afgelopen weekend zal er voor de ongeïnformeerde voorbijganger verwarrend uit hebben gezien: overal doken afbeeldingen van Winnie de Poeh op. Burgemeester Karácsony gaf zijn toespraak met een pluche mini-Winnie de Poeh op zijn lessenaar, en iemand stond zelfs te protesteren in Winnie de Poeh-pak.

De Poeh-beer verwijst naar de Chinese president Xi Jinping, die volgens internetgebruikers qua gezichtsuitdrukkingen een beetje op hem lijkt. Daardoor ging Winnie de Poeh symbool staan voor de president – en kon men in China op internet indirect aan Xi refereren via afbeeldingen van het beertje. Winnie de Poeh werd daarom in 2017 verbannen uit China: zijn beeltenis is daar nu verboden op het internet.

Ondanks al die verwijzingen benadrukte burgemeester Karácsony tijdens de demonstratie zaterdag dat er niet geprotesteerd werd tegen China – en zeker niet tegen Chinese inwoners van Boedapest. Het gaat hem naar eigen zeggen vooral om de 1,8 miljard die uitgegeven zal worden aan de nieuwe universiteitscampus. “Daarmee zou je in één klap armoede onder kinderen in Hongarije kunnen uitroeien.”

Lees ook:

De liefde tussen China en Hongarije groeit: China opent zijn eerste universitaire campus in de EU

Het duurt nog even, maar in 2024 opent in Boedapest de eerste Chinese universitaire campus in de Europese Unie zijn deuren. De deal is het zoveelste teken van de groeiende liefde tussen Hongarije en China.

Het ene EU-land dat zich nog altijd vurig voor China inzet: Orbáns Hongarije

Het levert Hongarije weinig op, maar de banden met China zijn hechter dan ooit. Waar komt die samenwerkingsdrift vandaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden