Vrouw als staatshoofd

Met een vrouw als president zet Griekenland ‘stappen naar een nieuw tijdperk’

Katerina Sakellaropoulo wordt in maart beëdigd als president van Griekenland. Beeld Reuters
Katerina Sakellaropoulo wordt in maart beëdigd als president van Griekenland.Beeld Reuters

Griekenland heeft een nieuwe president: Katerina Sakellaropoulou (63). Woensdag stemde het parlement in Athene zonder veel discussie in met haar benoeming.

Thijs Kettenis

Griekse staatshoofden, laat staan hun benoeming, halen zelden de buitenlandse krantenkolommen. De president van Griekenland heeft weinig macht, het is vooral een ceremoniële functie. De aanstelling van de 63-jarige Katerina Sakellaropoulou is om meerdere redenen een mijlpaal voor Griekenland.

Sakellaropoulou is de eerste vrouw die het ambt bekleedt en dat mag gerust vooruitstrevend genoemd worden. De topposities in de Griekse politiek zijn vrijwel allemaal ingenomen door mannen. Premier Kyriakos Mitsotakis kreeg bij zijn aantreden in juli bakken kritiek over zich heen omdat slechts twee van de 22 kabinetsposten bekleed worden door een vrouw. “De tijd is gekomen dat Griekenland zich openstelt voor de toekomst”, zei Mitsotakis, toen hij Sakellaropoulou vorige week naar voren schoof.

De Europese Commissie reageerde woensdag verheugd. “Griekenland maakt stappen naar een nieuw tijdperk van gelijkheid”, voegde voorzitter Ursula von der Leyen toe aan haar felicitaties.

Ook de opvattingen van Sakellaropoulou mogen progressief heten. De topjuriste, opgeleid in Parijs, is nu nog voorzitter van de Griekse variant op de Raad van State. In die functie steekt ze haar mening niet onder stoelen of banken, ook als die niet strookt met het regeringsbeleid. Dat is nogal wat in een land waarin de rechtsstaat volgens velen permanent onder druk staat.

Sakellaropoulou heeft in het verleden stelling genomen tegen discriminatie, en zowel de rechten van vluchtelingenkinderen als die van homo’s (bij de registratie van hun partnerschap) verdedigd. Ze is gespecialiseerd in milieurecht, ook niet bepaald een onderwerp waarmee je hoge ogen gooit bij Mitsotakis’ conservatieve partij Nieuwe Democratie. Direct na haar aantreden noemde ze milieubescherming als een van haar speerpunten, net als de steun aan kwetsbare groepen.

Een overweldigende meerderheid stemde voor haar aanstelling

Sakellaropoulou is weliswaar partijloos, maar werd door de vorige, linkse regering van Alexis Tsipras in 2018 aangesteld bij de Raad van State. Mogelijk heeft dat bijgedragen aan haar aanstelling. Tsipras’ partij Syriza kon immers moeilijk tegen haar benoeming stemmen. Sakellaropoulou werd met een overweldigende meerderheid gekozen: liefst 261 van de 300 parlementariërs stemden voor.

Dergelijke eensgezindheid is een zeldzaamheid in het gepolariseerde Griekse politieke landschap, waarin de oppositie het traditioneel als haar belangrijkste taak ziet om de machthebbers te wippen. “De benoeming symboliseert de eenheid van de Griekse natie”, zei Mitsotakis. Een woordvoerder van Syriza sprak van “een bijzonder persoon die staat voor democratie en het versterken van individuele rechten. Veel punten waar Syriza altijd voor heeft gevochten.”

Sakellaropoulou neemt op 13 maart formeel het stokje over van haar voorganger, Prokopis Pavlopoulos.

Lees ook:

Toch weer een Mitsotakis aan het roer in Griekenland

Met Kyriakos Mitsotakis (51) heeft Griekenland weer een telg uit een politieke dynastie aan het roer. Zijn vader was premier en zijn zus bekleedde verschillende ministersposten. Ook was ze burgemeester van Athene, een positie die haar zoon nu bekleedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden