Afghanistan

Met een geestelijk leider aan het roer volgen de Taliban de regeervorm van buurland Iran

Talibanstrijders bij een poster van hun leider Mullah Haibatullah Akhundzada, in Kaboel.  Beeld Reuters
Talibanstrijders bij een poster van hun leider Mullah Haibatullah Akhundzada, in Kaboel.Beeld Reuters

Een geestelijk leider krijgt in Afghanistan het laatste woord over alle belangrijke beslissingen. Met die regeervorm volgen de Taliban het model van buurland Iran, zo meldt nieuwszender Al-Arabiya. Onder de geestelijk leider komen een president en een premier.

Talibanleider Hibatullah Akhundzada wordt volgens een woordvoerder geestelijk leider, met als titel ‘Bevelhebber van de gelovigen’. Akhundzada geldt als een hardliner binnen de radicaal-islamistische beweging. In de vorige periode dat de Taliban aan de macht waren, eind vorige eeuw, zag hij onder meer toe op invoering van de sharia.

Iran kent sinds de islamitische revolutie in 1979 een geestelijk leider. De sjiitische ayatollah Ruhollah Khomeini was de eerste in die positie, die nu wordt bekleed door Ali Khamenei. De Taliban nemen dit model nu over, ook al zijn zij soennieten. Vrouwen en leden van religieuze en etnische minderheden in Afghanistan vrezen onderdrukking.

Terreurorganisatie Al-Qaida heeft de Taliban gefeliciteerd. De Verenigde Staten waren twintig jaar geleden Afghanistan binnengevallen om de beweging van Osama bin Laden uit te schakelen. De terroristen achter de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten kregen onderdak van het toenmalige Taliban-regime.

“We feliciteren jullie met deze grote overwinning op de alliantie van kruisvaarders”, aldus een verklaring van al-Qaida. Zij roept Afghanen op zich achter de Taliban te scharen en zich neer te leggen bij de beslissingen van de nieuwe machthebbers.

Ondertussen hebben de Taliban nog niet heel Afghanistan in handen. De Nationale Verzetskrachten (NRF) bieden verzet in de Panjshirvallei, een bergachtige regio ten noordoosten van Kabul. Dinsdag zijn de Taliban een nieuw offensief begonnen tegen de NRF. Volgens de voormalige defensieminister van het land Bismillah Mohammadi hebben de verzetskrachten daarbij de tegenaanval ingezet en 34 Talibanstrijders gedood en 65 verwond.

Lees ook:

De overwinning van de Taliban inspireert jihadisten overal ter wereld

De Amerikanen waarschuwen de Taliban dat Afghanistan niet weer een ‘broeinest’ van terrorisme mag worden, zoals vroeger. Maar de Britten vrezen dat de terugkeer van bijvoorbeeld Al-Qaida een kwestie van tijd is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden