De nieuwe sportschoen van een collectief van straatverkopers in Barcelona. Beeld
De nieuwe sportschoen van een collectief van straatverkopers in Barcelona.Beeld

Barcelona

Met deze gympen gaan straatverkopers in Barcelona de strijd aan met Nike

Arjen van der Ziel

Ze zijn een fenomeen in Zuid-Europa: de Afrikaanse straatverkopers die goedkope kopieën van dure sportschoenen en designerhandtassen aan de man brengen. Ze sjokken vaak in de hitte langs het strand of verkopen hun waar op een deken ergens op het trottoir, voortdurend op hun hoede voor de politie, omdat ze veelal geen verblijfsvergunning hebben. Een collectief van straatverkopers in de Spaanse stad Barcelona is er nu in geslaagd om eigen sportschoenen te maken, die ook worden verkocht onder hun eigen merk.

Het collectief kreeg eerder nog kritiek, omdat het goedkope gympen uit China importeerde en daar slechts een merkje op plakte. Inmiddels hebben de Afrikanen in de Spaanse stad Alicante en de Portugese stad Porto producenten gevonden die de zelf ontworpen schoenen maken. Ze noemen hun merk Top Manta, een verwijzing naar de manta (deken), waarop de manteros hun waren uitstallen. Het logo is een gestyleerde versie van zo’n deken, met een suggestie van golven, vanwege de gevaarlijke reis over zee die veel verkopers hebben gemaakt.

Doing it right

It’s not about just doing it, it’s about doing it right”, luidt de reclameslogan van de immigranten, een kritische toespeling op de beroemde leuze (‘Just do it’) van de Amerikaanse fabrikant Nike. De schoenen zijn voor 115 euro te koop in een winkel in Barcelona en via het web. Volgens het collectief zijn met de opbrengst van schoenen- en kledingverkoop al 25 leden aan een baan geholpen en zijn straatverkopers en hun familieleden ook op andere manieren gesteund, met onder meer arbeidstrainingen en taalcursussen.

“In plaats van een multinational te steunen die wanhopige mensen in ontwikkelingslanden uitbuit, help je een gemeenschap die op alle manieren wordt gediscrimineerd”, legt een woordvoerder uit in de Britse krant The Guardian. “Je helpt mensen om legaal voor een fatsoenlijk loon te werken.”

Lees ook:

Afrikaanse ziel op Spaanse velden: voetbal biedt migranten een thuis

Voetbalclub Alma de África, Ziel van Afrika, uit Jerez de la Frontera biedt migranten in Spanje een thuis en structuur. De spelers hopen zich in de kijker te spelen bij scouts van grotere clubs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden