Oorlog in Oekraïne

Met de val van Lisitsjansk zet Rusland een stap dichterbij de verovering van de Donbas

Een uitgebrande auto in Lisitsjansk, op 3 juli.  Beeld AP
Een uitgebrande auto in Lisitsjansk, op 3 juli.Beeld AP

Oekraïne heeft zijn laatste troepen teruggetrokken uit de stad Lisitsjansk in Oost-Oekraïne. Rusland heeft nu de provincie Loegansk in handen.

Redactie Trouw

De Russische minister van defensie Sergei Sjojgoe heeft gisteren aan zijn president Poetin gemeld dat Rusland een stap dichterbij de verovering van de Donbasregio heeft gezet: de stad Lisitsjansk is onder controle van Rusland gebracht.

Russische media toonden afgelopen weekeinde beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lisitsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Sovjetvlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Maar ook die informatie kan niet worden geverifieerd.

De industriestad Lisitsjansk is van psychologisch belang in de strijd. Deze zusterstad van Severodonetsk, dat onlangs na wekenlange gevechten is ingenomen door de Russen, is het laatste Oekraïense bolwerk in de provincie Loegansk. Die provincie vormt samen met de provincie Donetsk de regio Donbas.

Strijd concentreert zich

Nadat het de Russen niet was gelukt om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, zette Poetin in april de ‘bevrijding’ van de regio Donbas bovenaan tot hoogste prioriteit. In Donetsk is Oekraïne nog in hooguit de helft van de provincie de baas.

De verwachting is dat de strijd zich nu zal concentreren op deze provincie, met name op de steden Slovjansk en Kramatorsk. Beide steden liggen al met enige regelmaat onder vuur. In Slovjansk zijn zondag veel doden gevallen bij een aanval op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk, meldt de burgemeester van de stad. Volgens hem braken er vijftien branden uit. Het zou de zwaarste beschieting van de stad de afgelopen tijd zijn na de Russische invasie eind februari.

Slovjansk ligt aan het front in de regio Donetsk in het Donbas-gebied, dat de Russen en pro-Russische rebellen willen veroveren. Bij de strijd maakt het Russische leger gebruik van Oekraïense strijders die in de Donbas gerekruteerd zijn, in het gebied dat al sinds 2014 onder controle is van pro-Russische rebellen. Volgens onderschepte telefoonberichten proberen opgeroepen mannen onder de mobilisatie uit te komen, maar moeten ze voor een bewijs van ongeschiktheid 20.000 dollar neertellen.

‘Provocatie’

Ook in frontgebieden elders wordt zwaar gevochten. Charkov en omliggende dorpen lagen dit weekeinde diverse keren onder raketvuur. Volgens de gevluchte burgemeester van de bezette stad Melitopol hebben Oekraïense raketten een van de vier Russische legerbases in de stad verwoest.

Ook in steden over de Russische grens zou Oekraïne doelen hebben aangevallen, volgens Russische autoriteiten. Bij Belgorod werden zondag vier mensen gedood door brokstukken van een neergehaalde raket. In Koersk, verder naar het noorden, werden twee Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van defensie.

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, bondgenoot van Moskou, beschuldigde Oekraïne er zaterdag van dat het raketaanvallen heeft uitgevoerd op militaire bases in zijn land. Volgens Loekasjenko heeft zijn leger de raketten onderschept. Nadere bijzonderheden gaf hij niet, maar hij sprak wel van een ‘provocatie’.

Loekasjenko laat zijn leger tot nog toe niet deelnemen aan de oorlog in Oekraïne, vermoedelijk uit beduchtheid voor opstanden. Veel Wit-Russen sympathiseren met Oekraïne. Maar Loekasjenko heeft zijn land wel opengesteld voor Russische bases, vanwaar in februari Oekraïne werd aangevallen. Ook worden vanuit Wit-Rusland raketten afgevuurd op Oekraïense doelen. Poetin maakte onlangs bekend dat hij het land wil voorzien van Iskander-raketten, die kernkopen kunnen dragen.

Lees ook:

Een welkome opsteker voor Oekraïne: Russen geven iconische basis Slangeneiland op

Rusland noemt het een ‘gebaar van goede wil’, maar volgens Oekraïne is het een smadelijke aftocht: de Russische strijdkrachten hebben het strategisch gelegen Slangeneiland, voor de Oekraïense havenstad Odessa, opgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden