Elly Schlein, de nieuwe leider van Partito Democratico (PD).  Beeld AFP
Elly Schlein, de nieuwe leider van Partito Democratico (PD).Beeld AFP

ProfielElly Schlein

Met de ‘radicale’ Elly Schlein aan het roer kiest de Italiaanse oppositiepartij voor een progressieve koers

Elly Schlein is jong, vrouw en progressief en hoopt met haar radicale koers een gevaar te vormen voor premier Giorgia Meloni.

Ghassan Dahhan

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft er een nieuwe en geduchte oppositie-opponent bij: de progressieve Elly Schlein. De 37-jarige politicus is de nieuwe leider van de Partito Democratico (PD), de Democratische Partij, en daarmee de eerste vrouw op deze positie.

Schlein versloeg zondag op verrassende wijze haar tegenstander Stefano Bonaccini, die kon bogen op de steun van de partij. De ‘radicale’ Schlein, die eerder betrokken was bij de twee succesvolle campagnes van voormalig Amerikaans president Barack Obama, wist met name door haar populariteit onder de vrouwelijke en jongere kiezers uiteindelijk met 54 procent van de stemmen te winnen.

Met haar aan het roer zal de PD een linksere koers gaan varen. Ze had in het verleden het meerdere malen aan de stok met de partijtop omdat die, met name onder leiding van toenmalig premier Matteo Renzi, in haar ogen te rechts en liberaal was.

Schlein groeide op in Zwitserland en heeft naast een Italiaans en een Zwitsers ook een Amerikaans paspoort; haar vader komt uit de VS. Ze verliet de partij in 2015 uit onvrede over de politieke lijn. Pas in de aanloop naar de partijleiderschapsverkiezingen van afgelopen zondag besloot ze terug te keren naar haar oude partij, om deze vervolgens over te nemen.

Een groot probleem

Schlein, die openlijk biseksueel is, wil af van de voorzichtige politiek van haar voorgangers en pleit voor een progressief beleid op het gebied van lhbti+-rechten, migratie en klimaat. Daarmee wordt het verschil met de politiek van premier Giorgia Meloni aanzienlijk groter.

Zo is Meloni bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk – zij noemt dat ‘niet normaal’ – en wil ze de migratie naar Italië terugdringen door reddingsboten tegen te houden met migranten aan boord. Over het bootdrama van zondag voor de kust van Calabrië, waar minstens 64 migranten verdronken, zei Schlein dat dit zal kleven aan “hen die nog een paar weken geleden een maatregel goedkeurden die tot doel had reddingsoperaties op zee te voorkomen”.

“We gaan een groot probleem worden”, zei Schlein na haar overwinning tegen haar aanhangers, refererend aan de Meloni-regering. Verder belooft zij te strijden voor de kwetsbaarste burgers en betere salarissen.

De scherven lijmen

Meloni zegt niet bang te zijn voor Schlein en juicht haar verkiezing toe. Ze zei te hopen dat de verkiezing van een jonge vrouw als leider van de PD “links kan helpen naar voren te kijken in plaats van naar achteren”.

Om een gevaar te vormen voor de positie en het beleid van Meloni moet Schlein er eerst voor zorgen dat de problemen binnen de partij worden opgelost. De Partito Democratico wordt geplaagd door interne twisten. De verbrokkelde eenheid resulteerde in een grote afstraffing bij de vorige verkiezingen en leidde tot het aftreden van de vorige leider Enrico Letta. Schlein hoopt niet alleen weer de scherven te lijmen, maar tevens met haar tegendraadse koers de anti-establishment-kiezers te bereiken.

Lees ook:

La presidente? Van Giorgia Meloni hoeft het niet

Ze had de eerste minister-president van Italië kunnen zijn die met La presidente zou worden aangesproken, maar Giorgia Meloni wijst deze vrouwelijke aanspreekvorm af. In Italië is er flinke discussie over de keuze van Il presidente.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden