Massale protesten

Met de nieuwe president van Sri Lanka is de volksopstand nog lang niet voorbij

Ranil Wickremesinghe is door het parlement gekozen tot president van Sri Lanka. Het is nu aan hem om de diepe economische crisis in Sri Lanka op te lossen. Beeld AP
Ranil Wickremesinghe is door het parlement gekozen tot president van Sri Lanka. Het is nu aan hem om de diepe economische crisis in Sri Lanka op te lossen.Beeld AP

Met de benoeming van een nieuwe president lijkt de clan van de verjaagde president Rajapaksa weer in het zadel te zitten.

Erik van Zwam

“Ranil go home”, scandeerden demonstranten na de verkiezing in het parlement van interim-president Ranil Wickremesinghe tot president voor de komende twee jaar, tot de bevolking weer naar de stembus mag gaan.

Wickremesinghe, bijgenaamd de ‘Sluwe vos’, kreeg een meerderheid van 134 stemmen. Zijn opponent, de oppositiekandidaat Dullas Alahapperuma bleef steken op 82 medestanders. Dit betekent dat de regeringspartij, van de door een volksopstand afgezette president Gotabaya Rajapaksa, koos voor Wickremesinghe, die eerder door Rajapaksa al was aangewezen als zijn opvolger.

Eén pot nat

De teleurstelling bij de demonstranten, die anderhalve week geleden Rajapaksa verjoegen, is groot. Velen van hun beschouwen Wickremesinghe en Rajapaksa als één pot nat. “We zien dezelfde normen en waarden, corruptie en onderdrukking bij Ranil”, aldus een betoger tegen persbureau Reuters.

De verwachting in Sri Lanka is dat de volksopstand tegen de regerende politieke kliek, die het land politiek, economische en menselijk in de afgrond stortte, doorgaat nu Wickremesinghe de nieuwe president is. Nog geen anderhalf week geleden gingen honderdduizenden Sri Lankanen de straat op. Ze eisten transparant, niet-corrupt leiderschap, zonder nepotisme en erop gericht om het land uit de malaise te halen.

Betoger Kasumi Ranasinghe Arahchige verklaarde tegenover Reuters niet verrast te zijn door de uitkomst. Ze zei te blijven vechten voor een rechtvaardig politiek systeem.

Het leger heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden. De chef-staf, generaal Shavendra Silva, liet eerder weten dat de chaos in het land een politiek probleem is. Nu er een door het parlement gekozen president is die de noodtoestand heeft uitgeroepen, kan het leger gevolg geven aan het bevel van Wickremesinghe om “alle middelen in te zetten om de opstand neer te slaan”. Wickremesinghe noemde de demonstranten eerder in een televisietoespraak al ‘fascisten’.

Achterdeur

Voor de betogers is er niets veranderd. De politieke elite is gewoon blijven zitten en het land is bankroet, voedsel schaars en eerste levensbehoeften zijn nauwelijks verkrijgbaar, evenals benzine. Zij vrezen dat Gotabaya Rajapaksa, die eerst naar de Malediven en daarna naar Singapore is gevlucht, via de achterdeur terugkeert naar Sri Lanka. Wickremesinghe heeft zijn vorige baas het hoogste niveau van veiligheid in Sri Lanka beloofd.

Als Rajapaksa inderdaad terugkeert, zal hij naar verwachting achter de schermen weer aan de touwtjes gaan trekken. Er zitten ook nog steeds drie van zijn familieleden in het parlement, waaronder zijn broer Mahinda, die tot voor kort premier was en van 2005 tot 2015 president was. Het lijkt er met al op dat de Rajapaksa-clan weer in het zadel zit met Wickremesinghe.

Lees ook:

President Sri Lanka treedt na volksopstand af, maar magen blijven leeg.

Een volksopstand verdrijft de president van Sri Lanka, maar een oplossing voor de enorme economische problemen ligt niet in het verschiet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden