Lockdownwet

Merkel presenteert wet om deelstaten te passeren bij opleggen lockdown

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (R) praat met minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer tijdens een kabinetsvergadering bij de bondskanselarij. Beeld AFP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel (R) praat met minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer tijdens een kabinetsvergadering bij de bondskanselarij.Beeld AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een wetsvoorstel opgesteld waarmee ze buiten de deelstaten om zelf lockdowns te kunnen opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht. De maatregelen waartoe wel in gezamenlijk overleg was besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd. Wanner de Bondsdag zoals verwacht akkoord gaat, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen.

Lees ook:

Merkel schrapt strenge paaslockdown na felle kritiek

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de geplande strengere lockdown rondom Pasen geschrapt. Het plan stuitte op veel kritiek nadat het dinsdag was aangekondigd.

In Duitsland mogen 60-minners zelf kiezen of ze AstraZeneca willen

In Duitsland kunnen 60-minners zich vrijwillig aanmelden voor een prik met het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen vrijdag leidde dat tot een run op de vaccinatiewebsite van deelstaat Beieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden